Telekom Slovenije u Luci Koper uspostavlja testnu 5G mrežu

Bez autora
May 25 2020

Telekom Slovenije će u Luci Koper uspostaviti mrežu 5G mobilne telefonije pete generacije koja će biti namijenjena razvoju i testiranju rješenja u području prometne logistike.

Projekt je sufinanciran iz programa Europski obzor 2020, a slična rješenja testirat će i drugi partneri u lukama Hamburg i Pirej.

Telekom Slovenije planira pametnu 5G infrastrukturu u Luci Koper na takav način da će moći osigurati niz virtualnih namjenskih mreža za pojedine poslovne vertikale, poput logistike, transporta, zdravstva, energetike, tvornica, pametnih gradova i zajednica. objasnio je u najvećem slovenskom operateru.

U Luci Koper koristit će se moderna 5G mreža za testiranje korisničkih iskustava na području sigurnosti luka, poboljšanja operativnih procesa i zaštite okoliša. Sustav omogućuje bolju pokrivenost područja i brži prijenos većih količina podataka, poput video i foto materijala. S ove točke gledišta olakšava se kontrola sigurnosti i brzine pretovara. Također olakšava kontrolu nad potrošnjom električne energije, omogućavajući veću energetsku učinkovitost.

Dio je europskog projekta 5G-Login koji se fokusira na 5G mobilnu mrežu nove generacije, uglavnom u smislu razvoja inovativnih logističkih rješenja unutar Industrije 4.0, a sufinancira ih Europska komisija u okviru programa istraživanja i inovacija Horizon 2020. Među 15 partnera iz više europskih zemalja sudjeluju i Luka Koper, Telekom Slovenije i Internet institut iz Ljubljane.

Svih 15 partnera uložit će u projekt gotovo osam milijuna eura. Sufinanciranje Europske komisije iznosi 70 posto, što znači da će projekt dobiti gotovo šest milijuna eura europskih sredstava. Projekt će se provoditi tri godine, a očekuje se da će biti dovršen u rujnu 2023. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik