Uskoro jedinstven sistem naplate putarine sa Hrvatskom i Crnom Gorom

Bez autora
Mar 06 2024

Jedinstven sistem naplate putarine putem platforme "TOLL4ALL" trebalo bi da bude u funkciji od 15. maja sa Hrvatskom, a sa Crnom Gorom najkasnije za mesec dana.

To je izjavio danas za Tanjug pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Darko Savić.

Platforma "TOLL4ALL" predstavlja jedinstveni sistem naplate putarine preko kojeg je moguće izvršiti povezivanje naplatnih sistema više zemalja. Savić je na regionalnom forumu "TOLL4ALL" na Kopaoniku istakao da je putem platforme prošle godine izvršeno povezivanje sa Severnom Makedonijom.

"Odmah nakon toga započeli smo pregovore sa susednom Hrvatskom i Crnom Gorom. Poslovi su u toku", rekao je Savić za Tanjug. Kako je naveo, platforma donosi velike benefite za građane.

"Jednostavno ne morate kroz svaku državu više da kupujete poseban tag, već ćete imati jedan koji koristite za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i sa njim ćete moći da plaćate putarine i u ovim državama o kojima sam malo pre govorio", kazao je Savić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući jedinstvenom sistemu naplate putarina građani više neće imati potrebu da se zaustavljaju na naplatnim stanicama.

"Naplata se vrši tako što vezujete svoju platnu karticu, kreditnu ili debitnu i prolazite kroz naplatnu stanicu. Nakon izvršene usluge vam se putarina naplaćuje u određenom iznosu, zavisno od toga da li taj operater kroz zemlju kroz koju ste prošli ima određene popuste ili privilegije", objasnio je Savić.

Savić je za Tanjug najavio da postoji mogućnost da se sistem do leta uspostavi sa Bosnom i Hercegovinom, kao i sa Republikom Srpskom.

"Pre dve nedelje smo imali sastanke u Atini. S obzirom da veliki broj građana Srbije ide u Grčku na more, očekujemo da ćemo moći da se povežemo bar sa severnim delom Grčke, tako da će građani sa tagom moći da prođu bez zaustavljanja i tako plate putarinu", dodao je Savić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik