Vlada nastavlja sa investicijama u Aerodrom „Konstantin Veliki”

Bez autora
Sep 30 2018

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Aerodrom „Konstantin Veliki” strateški važan za Srbiju i da će Vlada nastaviti da investira kako bi se dodatno podigli kvalitet usluga i bezbednost, što je preduslov njegovog uspešnog poslovanja i interesa avio-prevoznika da lete iz Niša. Otvaranje novih linija od 2014. godine omogućeno je upravo ulaganjem u infrastrukturu i opremu niškog aerodroma, o čemu najbolje govori povećanje broja putnika sa 1.335 u 2014. na 331.582 u 2017. godini. U istom periodu, Republika Srbija je uložila u niški aerodrom ukupno 9,8 miliona evra, uključujući pomoć u novcu i opremi koju je ta vazdušna luka dobila od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, kao i pomoć i troškove granične policije i Uprave carine.

Vlada nastavlja sa investicijama u Aerodrom „Konstantin Veliki”Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Aerodrom „Konstantin Veliki” strateški važan za Srbiju i da će Vlada nastaviti da investira kako bi se dodatno podigli kvalitet usluga i bezbednost, što je preduslov njegovog uspešnog poslovanja i interesa avio-prevoznika da lete iz Niša.

Otvaranje novih linija od 2014. godine omogućeno je upravo ulaganjem u infrastrukturu i opremu niškog aerodroma, o čemu najbolje govori povećanje broja putnika sa 1.335 u 2014. na 331.582 u 2017. godini.

U istom periodu, Republika Srbija je uložila u niški aerodrom ukupno 9,8 miliona evra, uključujući pomoć u novcu i opremi koju je ta vazdušna luka dobila od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, kao i pomoć i troškove granične policije i Uprave carine.

Do kraja 2018. godine, Vlada će za potrebe poslovanja niškog aerodroma uložiti dodatnih 180 miliona dinara, ili oko 1,5 miliona evra, prevashodno za omogućavanje nesmetanog funkcionisanja niškog aerodroma u uslovima niskih temperatura, snega i leda.

Odluke o uspostavljanju i ukidanju linija motivisane su ponudom aerodromske infrastrukture u regionu i profitabilnošću konkretnih ruta.

S obzirom na to da komercijalni uslovi za postojeće linije na niškom aerodromu nisu menjane, a da su aerodromske usluge od 2014. značajno unapređene, razlozi za ukidanje određenih linija u domenu su poslovne politike avio-kompanija i njihove procene o profitabilnosti određenih linija.

Strateško opredeljenje Vlade Srbije da ulaže u niški aerodrom, kao i njegovo pozicioniranje kao alternativnog Aerodromu „Nikola Tesla”, omogućava da njegov razvoj ne zavisi od odluka o sudbini pojedinih linija, već da on ostane konkurentan, a time i poželjan partner većem broju avio-kompanija zainteresovanih za letove iz ovog dela regiona, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik