Željeznice FBiH povezuju Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

Bez autora
Jul 31 2017

Željeznice Federacije BiH od 1. augusta 'BH vozom' će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku, saopćila je Uprava Željeznica FBiH nakon postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim saobraćajem s Banjom Lukom. Mi na ovaj način, modernim 'Talgo garniturama' povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo 'BH voz' stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu...

Željeznice FBiH povezuju Sarajevo, Tuzlu i Banju LukuŽeljeznice Federacije BiH od 1. augusta 'BH vozom' će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku, saopćila je Uprava Željeznica FBiH nakon postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.

- Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim saobraćajem s Banjom Lukom. Mi na ovaj način, modernim 'Talgo garniturama' povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo 'BH voz' stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać s glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u državi - izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.
 
Ovim se u saobraćaj uvodi 'BH voz' na relaciji Sarajevo-Doboj-Banja Luka, kao i lokalni putnički vozovi na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjom Lukom.
 
Džafić dodaje da Željeznice FBiH jačaju iz dana u dan i da su u posljednjih godinu dana značajno unaprijedile usluge putničkog saobraćaja u zemlji.
 
- Bez obzira na prepreke, Željeznice FBiH ostaju kičma razvoja Bosne i Hercegovine u transportno-komunikacijskom smislu. Povezivanjem velikih gradova u državi, ŽFBiH ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na cijeloj teritoriji - zaključio je Džafić.
 
Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo-Banja Luka je 25,80 KM (povratna 41,70 KM), na relaciji Sarajevo-Tuzla je 21,40 KM (povratna 34,60 KM), a na relaciji Tuzla- Banja Luka 20,00 KM (povratna 32,40 KM), saopćeno je iz Željeznica FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik