Željeznice RS: Vlada sva potraživanja da konvertuje u kapital

Bez autora
Jul 02 2018

„Željeznice Republike Srpske“ traže da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja prema tom preduzeću konvertuje u kapital, da kreditom Svjetske banke plate dugove radnicima i Poreskoj upravi RS i da redovno dobijaju grant od 25 miliona KM godišnje. Zahtjevaju i da ostane aktuelna uprava ŽRS i poručuju da ne mogu otplaćivati kredite i da pozitivno poslovanje planiraju tek za tri godine. Sve to pobrojali su u Nacrtu Plana finansijskog i operativnog restrukturiranja „Željeznica Republike Srpske“, koji je Nadzorni odbor tog preduzeća dostavio Vladi RS. U okviru projekta restrukturiranja sa svjetskom bankom je dogovoren kredit od 51,3 miliona evra.

Željeznice RS: Vlada sva potraživanja da konvertuje u kapital„Željeznice Republike Srpske“ (ŽRS) traže da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja prema tom preduzeću konvertuje u kapital, da kreditom Svjetske banke plate dugove radnicima i Poreskoj upravi RS i da redovno dobijaju grant od 25 miliona KM godišnje.

Zahtjevaju i da ostane aktuelna uprava ŽRS i poručuju da ne mogu otplaćivati kredite i da pozitivno poslovanje planiraju tek za tri godine.

Sve to pobrojali su u Nacrtu Plana finansijskog i operativnog restrukturiranja „Željeznica Republike Srpske“, koji je Nadzorni odbor tog preduzeća dostavio Vladi RS, a u posjedu je portala Capital.ba.

U okviru projekta restrukturiranja sa svjetskom bankom je dogovoren kredit od 51,3 miliona evra. Kredit je namjenjen za izmirenje dugova prema radnicima i Poreskoj upravi, za otpremnine za smanjenje broja zaposlenih i za organizaciono restrukturiranje.

Opterećenost kreditima

„Željeznice RS“ značajno su finasijski opterećene, posebno zbog međunarodnih kredita od EBRD-a i EIB-a od 86,8 miliona evra, Poljske od 20 miliona evra, Portugala 3,9 miliona evra i Srbije od 15,6 miliona KM. Ovi krediti su korišteni za rekonstrukciju i obnovu opreme i infrastrukture, te modernizaciju voznog parka.

Umjesto „Željeznica“, Vlada vraća ove kredite, zbog čega je najveći povjerilac ovog preduzeća sa potraživanjima od 145,9 miliona KM.

U roku od jedne godine na naplatu dospijeva i 5,1 miliona KM kredita.

„Željeznice“ ne mogu izmiriti kratkoročne obaveze jer im nedostaje 160,4 miliona KM i taj iznos ne mogu obezbijediti iz redovnog poslovanja, navodi se u Nacrtu Plana finansijskog i operativnog restrukturiranja ŽRS.

Pored toga, ovo preduzeće neće moći otplaćivati ni buduće obaveze, koje su još nedospjele.

Mjere finansijskog i operativnog restrukturisanja

U Nacrtu Plana se kao moguće opcije navodi zaključivanje sporazuma sa Vladom kojim će Vlada nastaviti otplaćivati obaveze po međunarodnim kreditima i konverzija i nedospjelih obaveza po međunarodnim kreditima u kapital.

Kao konkretne mjere finasijskog i operativnog restrukturisanja navedena je konverzija dospjelih obaveza prema Vladi od 145,9 miliona KM i kredit Svjetske banke od 51,3 miliona evra.

„Konverzijom dospjelog duga prema Vladi u osnovni kapital „Željeznica“ u velikoj mjeri bi se poboljšala platežna sposobnost preduzeća, s obzirom da bi se umanjile kratkoročne obaveze za 75 odsto. Kreditom Svjetske banke bi se pored obaveza prema radnicima izmirile i sve obaveze prema Porskoj upravi RS što bi omogućilo pretpostavke za dugoročnu finansijsku ravnotežu“, navedeno je u Nacrtu Plana.

Iako će kreditom Svjetske banke broj radnika smanjiti na oko 2.100 i time poboljšati profitabilnost, Uprava Željeznica tvrdi da će im i dalje biti neophodna isplata granta iz Budžeta RS „kako bi bilo omogućeno redovno izmirenje obaveza prema svim povjeriocima u budućnosti“.

Plan poslovanja do 2022. godine

U Nacrtu je dat i plan poslovanja „Željeznica“ za ovu i idućih pet godina.

Rast prihoda od prevoza roba planiran je u iznosu od jedan odsto godišnje, koliko i rast prihoda od putničkog saobraćaja. Nešto veći rast, od sedam odsto, planiran je za prihode od iznajmljivanja teretnih vagona, dok ostali prihodi treba da rastu tri odsto.

Planiraju i redovan grant Vlade od 25 miliona KM godišnje, ali i da godišnji iznos amortizacije bude 15,4 miliona KM, plus informatizacija od 2020. do 2024. godine po 1,2 miliona godišnje.

Planiran je i rast troškova materijala za dva odsto, te pad troškova zaposlenih.

Kao obavezu „Željeznice“ su planirale i plaćanje 16,6 miliona KM po osnovu kamata na kredit Svjetske banke, te 900.000 KM godišnje po osnovu rashodovanja zaliha materijala i robe.

„Željeznice“ planiraju da tek 2021. godine posluju pozitivno.

Ove godine poslovni gubitak je planiran u visini od 13,4 miliona KM, iduće godine 4,3 miliona KM, a 2020. godine dva miliona KM. Poslovna dobit od 1,55 miliona trebala bi da bude ostvarena 2021. godine, a godinu kasnije da bude dva miliona KM.

Pored konverzije duga prema Vladi u kapital i izmirenja obaveza prema radnicima i Poreskoj upravi iz kredita Svjetske banke, iz „Željeznica“ u Nacrtu nude da obaveze prema ostalim dobavljačima i poslovnim bankama nastave otplaćivati prema utvrđenoj dinamici, a da će izmirenje obaveza prema inostranim kreditorima zavisiti od dogovora s Vladom.

Na kraju je predloženo da se postupak restrukturisanja okonča u roku od pet mjeseci od otvaranja, te da poslovanje nastavlja da obavlja postojeća uprava samostalno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik