Zračna luka Zagreb: 7% više putnika u 2016.

Bez autora
Jan 12 2017

Kraj poslovne 2016. godine Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) obilježila je uspješno, rastom prometa od 7%, što predstavlja treću uzastopnu godinu rasta i ukupno povećanje više od 20% prometa u posljednje tri godine. U analizi prometa tijekom 2016. godine, potrebno je posebno istaknuti da je sredinom lipnja letenje iz Zagreba započela zrakoplovna kompanija Air Transat, što je bilo od posebnog značaja za zračnu luku, obzirom da je Air Transat letio na prekooceanskoj liniji za Toronto, čineći tako Zagreb jedinim gradom u ovom dijelu Europe koji je direktno povezan s najvećom kanadskom metropolom. U 2016. godini se i Czech Airlines, nakon 4 godine pauze, ponovno vratio u redovito prometovanje između Praga i Zagreba, a veseli činjenica što Czech Airlines i Air Transat za 2017. za Zagreb planiraju dvostruko veći broj rotacija na navedenim linijama. Nadalje, najznačajniji poslovni partner, nacionalna kompanija Croatia Airlines, tijekom 2016. napravila je značajan iskorak, uspostavivši čak četiri sezonske linije i to za Milano, Prag, St. Petersburg i Lisabon, što je osim povećanju prometa doprinijelo rekordnom broju povezanih destinacija sa Zagrebom u ljetnom redu letenja, njih čak 41.

Zračna luka Zagreb: 7% više putnika u 2016.Kraj poslovne 2016. godine Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) obilježila je uspješno, rastom prometa od 7%, što predstavlja treću uzastopnu godinu rasta i ukupno povećanje više od 20% prometa u posljednje tri godine.

U analizi prometa tijekom 2016. godine, potrebno je posebno istaknuti da je sredinom lipnja letenje iz Zagreba započela zrakoplovna kompanija Air Transat, što je bilo od posebnog značaja za zračnu luku, obzirom da je Air Transat letio na  prekooceanskoj liniji za Toronto, čineći tako Zagreb jedinim gradom u ovom dijelu Europe koji je direktno povezan s najvećom kanadskom metropolom.

U 2016. godini se i Czech Airlines, nakon 4 godine pauze, ponovno vratio u redovito prometovanje između Praga i Zagreba, a veseli činjenica što Czech Airlines i Air Transat za 2017. za Zagreb planiraju dvostruko veći broj rotacija na navedenim linijama.  Nadalje, najznačajniji poslovni partner, nacionalna kompanija Croatia Airlines, tijekom 2016. napravila je značajan iskorak, uspostavivši čak četiri sezonske linije i to za Milano, Prag, St. Petersburg i Lisabon, što je osim povećanju prometa doprinijelo rekordnom broju povezanih destinacija sa Zagrebom u ljetnom redu letenja, njih čak 41. Treba naglasiti da se Zračna luka Franjo Tuđman, kojom upravlja MZLZ, u proteklim godinama uspješno pozicionirala kao zračna luka iz koje, uz domaćeg prijevoznika Croatia Airlines, prometuju najveće i najprestižnije avio kompanije u Europi.

Naime, kompanije poput KLM-a, British Airwaysa, Brusseles Airwaysa i Iberije imaju minimalnu prisutnost u ovom dijelu Europe i regije, a već godinama su kao redoviti prijevoznici prisutni u Zagrebu i pokazuju tendenciju daljnjeg rasta.  S obzirom na trend rasta prometa, Međunarodna zračna luka Zagreb s optimizmom gleda na razdoblje nakon preseljenja na novi putnički terminal Franjo Tuđman, od ožujka ove godine. Bit će to ujedno i početak nove faze poslovanja, a za očekivati je  da će novi putnički terminal pružiti znatno veće mogućnosti u povećanju kvalitete usluge, kako samim zrakoplovnim prijevoznicima tako i svim ostalim korisnicima, prvenstveno putnicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik