Agrokor AZTN-u prijavio koncentraciju s Mercatorom

Bez autora
Jul 10 2013

Agrokor je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) početkom srpnja predao prijavu koncentracije s Mercatorom, objavljeno je danas iz Agencije, uz podsjećanje da su i prije zaprimanja prijave upozorili kako će Agrokor morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja. U danas objavljenom biltenu AZTN-a stoji da je Agencija, s obzirom na svoja prethodna saznanja o mjerodavnim tržištima te o sudionicima koncentracije, prije zaprimanja prijave upozorila da će, s obzirom na tržišne udjele novog gospodarskog entiteta Agrokor/Mercator u Hrvatskoj, podnositelj prijave, odnosno Agrokor, sasvim sigurno morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja, odnosno prodaje, davanja u dugoročni zakup, raskida zakupa prodajnih prostora i sl.

Agrokor AZTN-u prijavio koncentraciju s MercatoromAgrokor je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) početkom srpnja predao prijavu koncentracije s Mercatorom, objavljeno je danas iz Agencije, uz podsjećanje da su i prije zaprimanja prijave upozorili kako će Agrokor morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja.

U danas objavljenom biltenu AZTN-a stoji da je Agencija, s obzirom na svoja prethodna saznanja o mjerodavnim tržištima te o sudionicima koncentracije, prije zaprimanja prijave upozorila da će, s obzirom na tržišne udjele novog gospodarskog entiteta Agrokor/Mercator u Hrvatskoj, podnositelj prijave, odnosno Agrokor, sasvim sigurno morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja, odnosno prodaje, davanja u dugoročni zakup, raskida zakupa prodajnih prostora i sl.

Za sada Agencija ne može znati koliki bi obujam dezinvestiranja bio prihvatljiv, no mjere mora predložiti Agrokor, navodi se u srpanjskom biltenu Agencije.

Također se podsjeća da se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno od 1. srpnja učinak svake koncentracije promatra na svim tržištima koje ona zahvaća, bez obzira odlučuje li o nekoj koncentraciji hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ili Europska komisija.

EK će, naime, odlučivati o koncentracijama koje imaju europsku dimenziju, a to su u pravilu one kod kojih je ukupan prihod svih sudionika najmanje pet milijardi eura. Dodatni je uvjet da svaki sudionik koncentracije na tržištu EU ostvaruje prihod od najmanje 250 milijuna eura te da više od dvije trećine njihovog prometa nije ostvareno u istoj državi članici.

No, ako je određena koncentracija s takvim obilježjima značajna samo za tržišta jedne ili dvije države članice, propisi daju mogućnost da se odlučivanje prenosi na nacionalne agencije država na čijim će tržištima koncentracija imati najveći učinak, navode iz AZTN-a.

Agrokor je 14. lipnja s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja potpisao ugovor o kupnji 53,12 posto dionica Mercatora. Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, ili 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora, odnosno 452 milijuna eura za 100-postotni udio u kompaniji.

Tada je najavljeno kako se očekuje da će transakcija biti realizirana do kraja godine, među ostalim i zato jer je u međuvremenu potrebno dobiti odobrenje regulatornih organa u više država u kojima posluju Agrokor i Mercator.

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja su 19. lipnja, kada prijava koncentracije još nije bila podnijeta, objavili kako bi tržišni udio tvrtke koja bi nastala spajanjem maloprodajne mreže Mercatora i Agrokora, odnosno Konzuma, u Hrvatskoj bio između 30 i 40 posto, dakle bio bi zabranjen te da stoga ne postoji drugo rješenje nego da se dio prodajnih prostora ili proda ili zatvori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik