Besparica obara marže?

Bez autora
Apr 08 2012

U analizama za mart treba očekivati umereni rast maloprodajnog prometa, ali to neće promeniti dosadašnje negativne tendencije u kretanju prometa robe u trgovini na malo. Trgovci će, da bi bar malo ublažili negativne tendencije u maloprodajnom prometu, morati da pristupe spuštanju svojih marži, odnosno odricanju dela profita, inače će se obrt kapitala biti dodatno usporen i spustiti na niže nivoe. Analiziran je i maloprodajni promet po regionima, pa je na severu Srbije u februaru zabeležen realni umereni rast prometa robe od 5,9 odsto u odnosu na januar, dok je na jugu zemlje registrovan pad od čak 24,8 odsto. U Vojvodini je registrovan porast maloprodajnog prometa robe od 3,2 odsto mereno u stalnim cenama. U februaru je posle januarskog opšteg pada, registrovano osetan pad maloprodajnog prometa, pa je on u trgovini na malo u februaru smanjen za 5,8 odsto u stalnim cenama, u odnosu na stanje iz januara.

Besparica obara marže?Zbog pada prometa, trgovci će morati da smanjuju marže, ocenio Institut za tržišna istraživanja iz Beograda. Oprez građana prilikom kupovine indirektno utiče na negativnu dinamiku prometa preko smanjene lične potrošnje, napominje IZIT.

U analizama za mart treba očekivati umereni rast maloprodajnog prometa, ali to neće promeniti dosadašnje negativne tendencije u kretanju prometa robe u trgovini na malo, ocenio je Institut za tržišna istraživanja iz Beograda.

Institut navodi da će trgovci, da bi bar malo ublažili negativne tendencije u maloprodajnom prometu, morati da pristupe spuštanju svojih marži, odnosno odricanju dela profita, inače će se obrt kapitala biti dodatno usporen i spustiti na niže nivoe.

Analiziran je i maloprodajni promet po regionima, pa je na severu Srbije u februaru zabeležen realni umereni rast prometa robe od 5,9 odsto u odnosu na januar, dok je na jugu zemlje registrovan pad od čak 24,8 odsto.

U Vojvodini je registrovan porast maloprodajnog prometa robe od 3,2 odsto mereno u stalnim cenama, navodi se u analizi "Tekuća privredna kretanja u Srbiji".

U februaru je posle januarskog opšteg pada, registrovano osetan pad maloprodajnog prometa, pa je on u trgovini na malo u februaru smanjen za 5,8 odsto u stalnim cenama, u odnosu na stanje iz januara.

IZIT ocenjuje kako je "ionako nizak maloprodajni promet u prvom mesecu ove godine dodatno redukovan u februaru, što govori o niskoj kupovnoj moći stanovništva i atmosferi neizvesnosti koje vlada na srpskom tržišnom prostoru".

"Ta atmosfera povećava oprez stanovništva prilikom trošenja skromnih primanja, čime indirektno utiče i na negativnu dinamiku maloprodajnog prometa preko slabije izražene lične potrošnje".

U februaru je zabeleženi rast prosečnih neto zarada, ali ni taj rast nije uspeo da "razdrma" promet u trgovini na malo, navedeno je u izveštaju IZIT-a.

"To se upravo objašnjava ambijentom neizvesnosti, ali i ledenim danima u februaru, koji su sigurno uticali na značajno slabiju pokretljivost stanovništva i njegovu usmerenost na nabavku osnovnih proizvoda za egzistenciju bez nekih većih odlazaka u kupovine šireg spektra proizvoda," zaključio je IZIT.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik