Bez povećanja cena u narednom periodu

Bez autora
Sep 22 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj najavljenih mera štednje Vlade zaštita najugroženijih građana. Ljajić je istakao da zbog male kupovne moći građana trgovci ne mogu povećavati cene jer bi dodatno opao promet.On je precizirao da približno milion penzionera neće biti pogođeno merama štednje, kao ni 113.000 zaposlenih u državnoj administraciji, što je više od 60 odsto onih koji su na državnom budžetu, a koji u 90 odsto slučajeva kupuju domaću robu.

Bez povećanja cena u narednom perioduPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj najavljenih mera štednje Vlade zaštita najugroženijih građana.

Ljajić je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije "Pink", istakao da zbog male kupovne moći građana trgovci ne mogu povećavati cene jer bi dodatno opao promet.

On je precizirao da približno milion penzionera neće biti pogođeno merama štednje, kao ni 113.000 zaposlenih u državnoj administraciji, što je više od 60 odsto onih koji su na državnom budžetu, a koji u 90 odsto slučajeva kupuju domaću robu.

Upravo iz tog razloga mere štednje se neće odraziti na domaće proizvođače, objasnio je potpredsednik Vlade i istovremeno izrazio očekivanje da će trgovci razmisliti o visini svojih marži kako bi imali odgovarajući promet.

Reč je o nepopularnim merama koje su neophodne ukoliko se želi ozdravljenje ekonomije, poručio je Ljajić.

On je potvrdio da predstoji i rešavanje problema javnih preduzeća i postupak privatizacije, uz napomenu da najavljene mere daju pozitivan signal investitorima.

U planu je, kako je najavio, otvaranje fabrike tekstila u Krupnju u kojoj će 300 radnika dobiti posao, o čemu će u toku ove nedelje biti potpisan memorandum, kao i zaposlenje 500 radnika u Vladičinom Hanu i dodatnih 250 u Leskovcu.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da učešće sive ekonomije u BDP iznosi približno 30 odsto, zbog čega će se težiti ka tome da se poveća broj građana koji plaćaju porez i izdaju fiskalne račune.

Ljajić je naglasio da je u toku koordinisana akcija svih inspekcijskih službi na suzbijanju sive ekonomije, i izrazio uverenje da će pojačanim merama ona biti dovedena na podnošljivu meru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik