Crna Gora najviše trguje sa Srbijom

Bez autora
Apr 27 2010

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore od januara do marta 2010. godine prema preliminarnim podacima iznosila je 366 miliona eura što predstavlja pad od 13,85 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izvezeno je robe u vrijednosti od 55,7 miliona euraa, što je manje za 22,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 310,3 miliona eura, što je manje za 12,1 odsto u odnosu na isti period predhodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,9 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom period predhodne godine, kada je iznosila 20,3 odsto. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su Srbija (17 miliona eura), Grčka (8,3 miliona eura), Italija (6,5 miliona eura). U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija (78,2 miliona eura), Bosna i Hercegovina (24,4 miliona eura) i Njemačka (22,5 miliona eura).

Crna Gora najviše trguje sa SrbijomUkupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore od januara do marta 2010. godine prema preliminarnim podacima iznosila je 366 miliona eura što predstavlja pad od 13,85 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je danas iz MONSTATA.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 55,7 miliona euraa, što je manje za 22,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 310,3 miliona eura, što je manje za 12,1 odsto u odnosu na isti period predhodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,9 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom period predhodne godine, kada je iznosila 20,3 odsto.

"U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su Srbija (17 miliona eura), Grčka (8,3 miliona eura), Italija (6,5 miliona eura). U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija (78,2 miliona eura), Bosna i Hercegovina (24,4 miliona eura) i Njemačka (22,5 miliona eura)“, ističu u MONSTATU.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom. Izvor podatka za statistiku robne razmjene Crne Gore su carinske deklaracije o izvozu i uvozu robe. Carinska deklaracija je dokumet koji se podnosi u carinskom postupku. Sadrži podatke koji su važni za sam postupak carinjenja, ali i podatke za potrebe statistike i drugih korisnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik