"De Birs" ponovo posluje sa profitom

Bez autora
Feb 13 2011

Najveći svetski proizovđač dijamanata, kompanija "De Birs" povećala je prošle godine eksploataciju za 34 procenata i ostvarila neto dobit od 598 miliona dolara u poređenju sa gubitkom od 220 miliona dolara u 2009. godini.Korporacija je uvećala eksploataciju dijamanata na 33 miliona karata sa 24,6 miliona u 2009. godini, s tim što je planirano 30-31 milion karata. Za ovu godinu "De Birs" predviđa povećanje eksploatacije na 38 miliona karata.

"De Birs" ponovo posluje sa profitomNajveći svetski proizovđač dijamanata, kompanija "De Birs" povećala je prošle godine eksploataciju za 34 procenata i ostvarila neto dobit od 598 miliona dolara u poređenju sa gubitkom od 220 miliona dolara u 2009. godini.

Korporacija je uvećala eksploataciju dijamanata na 33 miliona karata sa 24,6 miliona u 2009. godini, s tim što je planirano 30-31 milion karata.  

Za ovu godinu "De Birs" predviđa povećanje eksploatacije na 38 miliona karata.  

Rukovodstvo kompanije i dalje daje oprezne prognoze tržišta dijamanata u 2011. godini, očekujući nastavak rasta, mada sporijim tempom.

"Posle uspešne božićne sezone, očekujemo dalji rast tržišta Sjedinjenim Američkim Državama i nagli uspon u Kini i Indiji", objavila je kompanija.

SAD su najveće svetsko tržište nakita sa brilijantima, sa udelom od 40 odsto svetske potrošnje, dok su Narodna Republika Kina i Indija tržišta u najvećem usponom, podsetila je novinska agencija Rojters.

"De Birs" je u vlasništvu kompanije "Anglo Ameriken" kojoj pripada 45 odsto akcija "De Birs", južnoafrička porodica Openhajmer poseduje 40 procenata, a preostalih 15 procenata pripada vladi Bocvane, države na jugu Afrike.

Pre globalne finansijko-ekonomske krize "De Birs" je pokrivala do 50 odsto svetske proizvodnje dijamanata.

No, zbog krize 2009. kompanija je smanjila eksploataciju i vodeću poziciju  na tržištu prepustila ruskoj kompaniji "Alrosa" čija je proizvodnja te godine bila na nivou od 34,7 miliona karata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik