Deficit 766 miliona KM

Bez autora
Jun 25 2013

Spoljnotrgovinski deficit Srpske u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 766 miliona KM. RS je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz vrijedan 1,2 milijardi maraka, što je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz u istom periodu iznosio 1,78 milijardi KM i on je veći za 1,3 odsto u odnosu na isti period lani. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 57,1 odsto. U ovom periodu RS je najviše izvozila u Italiju i to u vrijednosti od 154 miliona KM i u Srbiju 147 miliona KM, dok smo najviše uvozili iz Rusije i to u vrijednosti od 495 miliona KM i Srbije u vrijednosti od 283 miliona KM. U izvozu RS najviše učestvuje struja sa ukupnom vrijednošću od 93 miliona KM, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 486 miliona KM.

Deficit 766 miliona KMSpoljnotrgovinski deficit Srpske u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 766 miliona KM, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

- RS je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz vrijedan 1,2 milijardi maraka, što je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz u istom periodu iznosio 1,78 milijardi KM i on je veći za 1,3 odsto u odnosu na isti period lani - navedeno je u izvještaju Zavoda i dodaje da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57,1 odsto.

U ovom periodu RS je najviše izvozila u Italiju i to u vrijednosti od 154 miliona KM i u Srbiju 147 miliona KM, dok smo najviše uvozili iz Rusije i to u vrijednosti od 495 miliona KM i Srbije u vrijednosti od 283 miliona KM.

U izvozu RS najviše učestvuje struja sa ukupnom vrijednošću od 93 miliona KM, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 486 miliona KM.

Kada je u pitanju industrijska proizvodnja, ona je u prvih pet mjeseci ove godine veća za tri odsto u odnosu na isti period lani. Najveći rast zabilježen je u prerađivačkoj industriji koja je povećana za 8,2 odsto, dok je u oblasti snabdijevanja električnom energijom i gasom došlo do rasta od tri odsto. S druge strane pad proizvodnje zabilježen je u oblasti vađenja ruda i kamena i to za 2,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik