Deklarisanje piva: Pravilnik izmijenjen 2012.

Bez autora
Mar 09 2015

Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno, federalni tržišni inspektori zaduženi za graničnu kontrolu roba kontinuirano djeluju i vršenjem inspekcijskih kontrola primjenju sve odredbe Pravilnika o pivu, kazali su nam u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. U Pravilniku o pivu koji je usvojen 2010. godine postojala je odredba prema kojoj svako pivo koje nije proizvedeno u Bosni i Hercegovini mora biti jasno obilježeno tekstom EXPORT ONLY na prednjoj etiketi, s minimalnom veličinom slova pet milimetara. U skladu sa navedenom odredbom inspektori ove Uprave su do 25. aprila 2012. godine uredno obavljali inspekcijske nadzore i vršili kontrolu deklaracije s akcentom na navođenje teksta na etiketama EXPORT ONLY uvezenog piva, kazali su u Upravi. Međutim, u Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o pivu objavljenom u Službenom glasniku BiH 2012. godine odredba kojom su uvozna piva obilježavana oznakom EXPORT ONLY izbrisana je iz Pravilnika, i to je jedina izmjena i dopuna Pravilnika o pivu.

Deklarisanje piva: Pravilnik izmijenjen 2012.Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno, federalni tržišni inspektori zaduženi za graničnu kontrolu roba kontinuirano djeluju i vršenjem inspekcijskih kontrola primjenju sve odredbe Pravilnika o pivu, kazali su nam u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

U Pravilniku o pivu koji je usvojen 2010. godine postojala je odredba prema kojoj svako pivo koje nije proizvedeno u Bosni i Hercegovini mora biti jasno obilježeno tekstom EXPORT ONLY na prednjoj etiketi, s minimalnom veličinom slova pet milimetara.

"U skladu sa navedenom odredbom inspektori ove Uprave su do 25. aprila 2012. godine uredno obavljali inspekcijske nadzore i vršili kontrolu deklaracije s akcentom na navođenje teksta na etiketama EXPORT ONLY uvezenog piva", kazali su u Upravi.

Međutim, u Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o pivu objavljenom u Službenom glasniku BiH 2012. godine odredba kojom su uvozna piva obilježavana oznakom EXPORT ONLY izbrisana je iz Pravilnika, i to je jedina izmjena i dopuna Pravilnika o pivu.

Nakon navedene izmjene uvoznici više nisu bili obavezni na prednjoj strani deklaracije stavljati oznaku EXPORT ONLY.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik