Deterdženti poskupeli za četvrtinu

Bez autora
Sep 01 2011

Svaka druga reklama koju emituju televizije ubeđuje potrošače u kvalitet deterdženta za pranje veša. Nijedna, međutim, ne spominje cene. Ta vrsta informacije, odnosno, pre - šok dočekuje kupce tek u trgovinama. Prašak je, naime, u protekla dva meseca poskupeo i više od 25 odsto, pa vrećica od tri kilograma prosečno košta 500 dinara. Ništa „svetlija“ nije ni situacija sa cenama ostalih proizvoda iz kućne hemije. Početkom jula omekšivači su poskupeli i do devet odsto, a deterdženti za sudove oko pet odsto. To, međutim, nije bio kraj poskupljenjima - mesec dana kasnije dobavljači i prometnici su dostavili nove cenovnike. U avgustu su opet porasle cene deterdženata za pranje suđa za tri odsto, omekšivača od pet do devet odsto, a deterdženta za veš za devet do 11 odsto. Sada ne postoji jeftini prašak. Najosnovnije potrebe za održavanje higijene su postale luksuz.

Deterdženti poskupeli za četvrtinuSvaka druga reklama koju emituju televizije ubeđuje potrošače u kvalitet deterdženta za pranje veša. Nijedna, međutim, ne spominje cene. Ta vrsta informacije, odnosno, pre - šok dočekuje kupce tek u trgovinama.

Prašak je, naime, u protekla dva meseca poskupeo i više od 25 odsto, pa vrećica od tri kilograma prosečno košta 500 dinara.

Ništa „svetlija“ nije ni situacija sa cenama ostalih proizvoda iz kućne hemije. Početkom jula omekšivači su poskupeli i do devet odsto, a deterdženti za sudove oko pet odsto. To, međutim, nije bio kraj poskupljenjima - mesec dana kasnije dobavljači i prometnici su dostavili nove cenovnike. U avgustu su opet porasle cene deterdženata za pranje suđa za tri odsto, omekšivača od pet do devet odsto, a deterdženta za veš za devet do 11 odsto.

- Sada ne postoji jeftini prašak - priča Mirjana Ž. penzionerka sa Novog Beograda.

- Najosnovnije potrebe za održavanje higijene su postale luksuz. Ponekad mi sinovi iz hipermarketa donesu veća pakovanja praška koje trošim na kašičicu. I toalet papir kupujem u listićima, jer je najjeftiniji. Kako bi inače mogla da prođem sa mojom penzijom od 12.000 dinara.

Najjeftiniji deterdžent na tržištu trenutno je „aksal“. Vrećica od tri kilograma staje 350 dinara. Za isto pakovanje „duela“ valja odvojiti od 450 do 540 dinara. Vrećice „meriksa“ sada koštaju od 490 do 556, a „bonuksa“ oko 550 dinara. Za tri kilograma „tajda“ potrebno je oko 650 dinara. Najveće cene drže „persil“ i „arijel“. Pojedine vrste „arijel“ praška mogu se naći za 620 dinara, ali im cena ide i do 740 dinara. Za vrećicu od tri kilograma „persila“, sada je neophodno izdvojiti 730 dinara.

Uz deterdžente, poskupljenja nisu zaobišla ni omekšivače za veš. Pakovanje od dve litre staje od 335 do 420 dinara. I toalet papir i domaći i uvozni je poskupeo. Pakovanje od 10 rolni ne može da se kupi ispod 300 dinara.

Svi prate akcije

Cene deterdženata su nešto povoljnije u hipermarketima, posebno za veća pakovanja. Problem je, međutim, što većina potrošača nema ovakve trgovine u svom komšiluku. I tokom akcijskih sniženja potrošači mogu naći jeftinije deterdžente. Tako je trenutno u jednoj drogeriji vrećica „meriksa“ od tri kilograma pojeftinila na 395 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik