EU insistira: Povlastice za cigarete iz Hrvatske

Bez autora
Sep 15 2013

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je večeras da razgovori sa EU oko prodaje hrvatskih cigareta na srpskom tržištu nisu završeni, da nije postignut nikakav sporazum i da Srbija očekuje da se uvaže neki njeni argumenti u smislu zaštite domaće industrije. Ljajić je, upitan da prokomentariše zahteve iz Brisela da se Hrvatskoj omogući da i dalje po povlašćenim uslovima izvozi cigarete u Srbiju, rekao da Srbija čeka Evropsku komisiju da se nastave razgovori, ali da "nam šanse nisu velike". Praktično smo tamo gde smo bili 1. jula ove godine. Do tada je trebalo da napravi dogovor o adaptaciji SSP, ali do toga nije došlo. Nema novih momenata u tome i čeka se od Evropske komisije da se nastave razgovori iako nam šanse nisu velike, pod velikim smo pritiskom EK i država članica, ali očekuje se da se uvaže neki naši argumenti u smislu zaštite naše domaće industrije.

EU insistira: Povlastice za cigarete iz HrvatskeMinistar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je večeras da razgovori sa EU oko prodaje hrvatskih cigareta na srpskom tržištu nisu završeni, da nije postignut nikakav sporazum i da Srbija očekuje da se uvaže neki njeni argumenti u smislu zaštite domaće industrije.

Ljajić je, u intervjuu za RTS, upitan da prokomentariše zahteve iz Brisela da se Hrvatskoj omogući da i dalje po povlašćenim uslovima izvozi cigarete u Srbiju, rekao da Srbija čeka Evropsku komisiju da se nastave razgovori, ali da "nam šanse nisu velike".

"Praktično smo tamo gde smo bili 1. jula ove godine. Do tada je trebalo da napravimo dogovor o adaptaciji SSP, ali do toga nije došlo. Nema novih momenata u tome i čekamo od Evropske komisije da nastavimo razgovore iako nam šanse nisu velike, pod velikim smo pritiskom EK i država članica, ali očekujemo da se uvaže neki naši argumenti u smislu zaštite naše domaće industrije", rekao je Ljajić.

On je kazao da je duvanska industrija za Srbiju važna i da bi država izgubila oko četiri miliona evra razlike u poreskoj stopi ako bi se hrvatske cigarete uvozile pod povlašćenim uslovima.

Gubitak za duvansku industriju bi, kako je dodao, verovatno bio veći, s obzirom da njeni predstavnici do sada nisu imali pristup hrvatskom tržištu, jer su bili ograničeni vancarinskim barijerama hrvatskih vlasti.

Prednosti izvoza srpskih proizvođača duvana na hrvatsko tržište je, kako je objasnio, u tome što naši proizvođači mogu da izvoze cigarete po carinskoj stopi od nula odsto, jer je Hrvatska članica EU.

"Naravno, mi insistiramo da se uklone sve vancarinske barijere koje su do sada postojale za izvoz naših cigareta na to tržište", rekao je Ljajić.

Komentarišući predlog Srbije da izvozi više šećera na tržište EU, Ljajić je rekao da je naša zemlja tražila povećanje kvote za izvoz šećera za 45.000 tona, a da nam je EU ponudila 1.000 tona, jer je to godišnji prosek srpskog izvoza, pre svega u Hrvatsku.

"Naš kontraargument je bio da ćemo sada biti oštećeni zbog manjeg izvoza šećerne repe u Hrvatsku, jer će ona tu repu dobijati pod verovatno povoljnijim uslovima od zemalja članica EU, ali ti razgovori sada neće biti sasvim sigurno završeni, jer EK smatra da je to jedan paralelni proces, odvojen od ovoga o kome govorimo", objasnio je Ljajić.

On je objasnio da to nije usmereno protiv Srbije, jer je to model i pravilo koje EK koristi za nove članice, odnosno štiti njih i njihovu ekonomiju u cilju da postane što konkurentnija na jedinstvenom evropskom tržištu.

"Tako će i nas štititi kad postanemo punopravni član u odnosu na neke druge zemlje koje tada budu kandidati", zaključio je Ljajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik