Gubici izvoznika 50 miliona KM

Bez autora
Sep 01 2011

Ukupni gubici domaćih privrednika koji izvoze robu na tržište Kosova, samo do kraja ove godine, dostići će 50 miliona maraka zbog odluke samoproglašene vlade Kosova da uvede carinu od deset odsto na robu koja se uvozi iz BiH. Iako je ta institucija zajedno sa Spoljnotrgovinskom komorom Srbije prijavila Sekretarijatu CEFTA kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini, nadležne međunarodne institucije ni mjesec poslije podnošenja prijave nisu preduzele nikakve mjere da to spriječe. Iako se moglo očekivati da ove institucije što prije spriječe kršenje sporazuma, to se još uvijek nije desilo. Zbog toga je izvoz robe iz BiH na tržište Kosova prepolovljen, što će se veoma negativno odraziti na domaću ekonomiju. Gubici domaćih izvoznika na tržište Kosova već se mjere desetinama miliona maraka, a ukoliko se nešto ne promijeni kada su u pitanju uvedene carine, samo u drugom polugodištu ove godine iznosiće oko 50 miliona.

Gubici izvoznika 50 miliona KMUkupni gubici domaćih privrednika koji izvoze robu na tržište Kosova, samo do kraja ove godine, dostići će 50 miliona maraka zbog odluke samoproglašene vlade Kosova da uvede carinu od deset odsto na robu koja se uvozi iz BiH.

Ovo je rekao ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić i dodao da, iako je ta institucija zajedno sa Spoljnotrgovinskom komorom Srbije prijavila Sekretarijatu CEFTA kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini, nadležne međunarodne institucije ni mjesec poslije podnošenja prijave nisu preduzele nikakve mjere da to spriječe.

- Iako smo prije mjesec Sekretarijatu CEFTA i drugim međunarodnim institucijama prijavili Kosovo, još uvijek od njih nismo dobili nikakve odgovore. Iako se moglo očekivati da ove institucije što prije spriječe kršenje sporazuma, to se još uvijek nije desilo - istakao je Hasić.

On je naglasio da je zbog toga izvoz robe iz BiH na tržište Kosova prepolovljen, što će se veoma negativno odraziti na domaću ekonomiju.   

- Gubici domaćih izvoznika na tržište Kosova već se mjere desetinama miliona maraka, a ukoliko se nešto ne promijeni kada su u pitanju uvedene carine, samo u drugom polugodištu ove godine iznosiće oko 50 miliona - upozorio je Hasić.

On je dodao da BiH, koja je mnogo oštećena političkom odlukom Kosova da uvede carine na robu iz BiH, evidentira gubitke koje trpe domaći izvoznici i za koje će tražiti da budu nadoknađeni.

Na kraju prošle godine vrijednost izvoza iz BiH na tržište Kosova, kako je istakao Hasić, iznosila je blizu 160 miliona maraka, a za šest mjeseci ove godine 60 miliona KM.

Odluku o carini od deset odsto na robu koja se iz BiH uvozi na Kosovo, vlada samoproglašenog Kosova počela je da primjenjuje od 22. jula ove godine.

Srbija

Prema podacima Privredne komore Srbije, 30 najvećih srpskih izvoznika za mjesec su izgubili više od 13 miliona dolara zbog nemogućnosti prometa robe na Kosovu. Gubitak zbog robe koja se obrnuto "prometuje", sa Kosova u Srbiju, iznosi oko 130.000 dolara. Ukoliko bi se ovakav trend nastavio i ako bi do kraja godine potrajao embargo, taj gubitak iznosio bi više od 200 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik