Helios: Najveći pad na tržištima bivše Jugoslavije

Bez autora
Aug 11 2013

Grupa Helios je u prvom ovogdišnjem polugodištu zabilježila 162,2 miliona eura prihoda i 4,1 milion eura čiste dobiti, navodi se u izvještaju što su ga poslali Nadzornom odboru kompanije. Prihodi su u odnosu na isti peirod lani smanjeni za osam posto, dok je operativna dobit porasla za 28 posto. Broj zaposlenih je u odnosu na prošlu godinu smanjen za 11 posto, dok su se troškovi rada snizili za pet posto. Dodana vrijednost po zaposlenom se povećala za dva posto u odnosu na isti prošlogoidišnji period. Rezultati grupe Helios su na u nekim područjima dobri, a na nekim drugim slabi. Najveći pad prodaje bilježe se na tržištima nekadašnje Jugoslavije, a to pripisuju općim uvjetima poslovanja i privrednom krizom.

Helios: Najveći pad na tržištima bivše JugoslavijeGrupa Helios je u prvom ovogdišnjem polugodištu zabilježila 162,2 miliona eura prihoda i 4,1 milion eura čiste dobiti, navodi se u izvještaju što su ga poslali Nadzornom odboru kompanije, izvještavaju Finance.

Prihodi su u odnosu na isti peirod lani smanjeni za osam posto, dok je operativna dobit porasla za 28 posto. Broj zaposlenih je u odnosu na prošlu godinu smanjen za 11 posto, dok su se troškovi rada snizili za pet posto. Dodana vrijednost po zaposlenom se povećala za dva posto u odnosu na isti prošlogoidišnji period.

- Rezultati grupe Helios su na u nekim područjima dobri, a na nekim drugim slabi, komentira poslovanje Uroš Slavinec, predsjednik uprave Heliosa.

Kako navode u proizvođaču boja, najveći pad prodaje bilježe na tržištima nekadašnje Jugoslavije, a to pripisuju općim uvjetima poslovanja i privrednom krizom.

- Prema našim podacima tržišni udjeli na tim tržištima nam nisu pali, navodi Slavinec.

Kako pokazuje polugodišnji izvještaj prodaja u Sloveniji i drugim državama Jugoslavije je pala za 12 posto. U Sloveniji su lani u prvoj polovini godine prodali za 14,7 milijuna eura, ove godine za 13 milijuna eura. Na Balkanu je prodaja pala sa 20,6 na 18,1 milijun eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik