Hrvatski izvoz u siječnju pao 7 posto, prvi put od ulaska u EU

Bez autora
Mar 10 2015

U siječnju je hrvatski robni izvoz bio 7 posto manji u odnosu na siječanj prošle godine, što je njegov prvi pad od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U prvom mjesecu ove godine Hrvatska je, naime, na inozemna tržišta izvezla roba u ukupnoj vrijednosti od 5,42 milijarde kuna, što je za 7,25 posto manje u odnosu na vrijednost izvoza iz siječnja 2014. godine. Pritom je izvoz u ostale članice Europske unije smanjen za 7,05 posto, na 3,56 milijardi kuna, dok je na tržišta zemalja izvan EU izvezeno roba u vrijednosti od 1,86 milijardi kuna ili 7,62 posto manje nego lani. Istodobno je Hrvatska uvezla roba za više od 8,2 milijarde kuna, što je 15,78 posto manje nego u siječnju lani, a ponajprije je posljedica prepolovljenog uvoza iz zemalja izvan EU.

Hrvatski izvoz u siječnju pao 7 posto, prvi put od ulaska u EUU siječnju je hrvatski robni izvoz bio 7 posto manji u odnosu na siječanj prošle godine, što je njegov prvi pad od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U prvom mjesecu ove godine Hrvatska je, naime, na inozemna tržišta izvezla roba u ukupnoj vrijednosti od 5,42 milijarde kuna, što je za 7,25 posto manje u odnosu na vrijednost izvoza iz siječnja 2014. godine.

Pritom je izvoz u ostale članice Europske unije smanjen za 7,05 posto, na 3,56 milijardi kuna, dok je na tržišta zemalja izvan EU izvezeno roba u vrijednosti od 1,86 milijardi kuna ili 7,62 posto manje nego lani.

Istodobno je Hrvatska uvezla roba za više od 8,2 milijarde kuna, što je 15,78 posto manje nego u siječnju lani, a ponajprije je posljedica prepolovljenog uvoza iz zemalja izvan EU.

Naime, iz ostalih članica EU u siječnju je uvoz iznosio 6,84 milijarde kuna, što je 0,28 posto manje nego u prvom lanjskom mjesecu, dok je uvoz iz ostalih zemalja smanjen za čak 52,7 posto, na 1,36 milijardi kuna, pokazuju podaci DZS-a.

Kao posljedica takvih kretanja u siječnju je znatno smanjen i vanjskotrgovinski deficit - za 28,6 posto, na 2,77 milijardi kuna - dok je pokrivenost uvoza izvozom skočila sa 60 posto u siječnju 2014. na 66,1 posto krajem prvog mjeseca ove godine.

"U siječnju je značajno smanjena i izvozna i uvozna aktivnost. Zbog više lanjske baze, ove će godine teško biti ostvariti značajnije stope rasta izvoza, ali i industrijske proizvodnje, što pokazuju ovi prvi podaci o izvozu, ali i oni nedavni o proizvodnji", kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Ipak, u cijeloj ovoj godini očekuje nastavak pozitivnih stopa rasta i izvoza i proizvodnje, jer bi ubrzanje gospodarskog oporavka u zemljama EU-a trebalo pozitivno utjecati na domaće gospodarstvo.

Gospodarstvo ponovno uranja u recesiju?

Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria, kaže, pak, da će ova godina biti indikativna za to koliko je domaće gospodarstvo doista konkurentno, s obzirom da će prvi put u cijeloj godini statistička metodologija biti sasvim usklađena.

Od kada je Hrvatska ušla u EU u srpnju 2013. godine promijenila se metodologija izračuna robne razmjene s inozemstvom, pa su tek u drugoj polovici 2014. godine podaci bili usporedivi na godišnjoj razini. I tada su ukazivali na usporavanje rasta izvoza, nakon snažnog rasta od ulaska u EU.

"Od kada smo ušli u EU čini se da smo bolje iskoristili tržišta CEFTA-e, nego EU-a jer je konkurencija na jedinstvenom europskom tržištu prevelika u odnosu na našu još uvijek nekonkurentnu industriju, na što stalno upozoravaju analitičari, ali i Europska komisija", kaže Zrinka Živković-Matijević.

Doduše, u cijeloj ovoj godini očekuje rast izvoza, ali po manjim stopama nego lani.

S obzirom na pad industrijske proizvodnje u siječnju za 5 posto na godišnjoj razini i najnoviji podatak o padu izvozu, teško će biti, kaže, ostvariti nastavak rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju na godišnjoj razini, nakon što je u posljednjem lanjskom kvartalu gospodarstvo poraslo za 0,3 posto.

"Prvi pokazatelji iz realnog sektora potvrđuju strahovanja da bi u prvom tromjesečju BDP ponovno mogao pasti na godišnjoj razini", zaključuje Zrinka Živković-Matijević.

U 2014. izvoz porastao 8,7 posto, a uvoz 4,3 posto

DZS je u utorak objavio i podatke o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u cijeloj 2014. godini, koji pokazuju da je robni izvoz, iskazan u kunama, prošle godine porastao za 8,7 posto prema 2013. godini, dok je uvoz istovremeno povećan za 4,3 posto.

Hrvatska je, naime, u 2014. na inozemna tržišta izvezla roba ukupne vrijedne 78,9 milijardi kuna, dok je uvoz iznosio 130,4 milijarde kuna.

Iskazan u eurima, hrvatski je robni izvoz lani rastao za 7,9 posto, na 10,34 milijarde eura, uz istodobno povećanje uvoza za 3,4 posto, na 17,09 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je tako u 2014. godini iznosio 51,5 milijardi kuna, odnosno 6,7 milijardi eura, te je prema deficitu iz 2013. bio 1,8 posto manji kada se iskaže u domaćoj valuti, odnosno 1,55 posto izračunat u eurima.

Pokrivenost uvoza izvozom je, pak, u prošloj godini iznosila 60,5 posto, što je 2,4 postotna boda više nego 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik