Ne vraća samo Evropa namirnice Srbiji, i mi "spuštamo rampu" za proizvode iz zemalja Unije koji ne ispunjavaju propisane standarde kvaliteta i bezbednosti. Ili, zabrana se obrazlaže istim razlozima kao što je nedavno, na primer, bio slučaj kada je sa tržišta EU povučena štrudla sa smokvama srpskog proizvođača "Žitoprerada DM". Srbija je, tako, zbog neispunjavanja naših propisanih standarda, u EU nedavno vratila biljni čaj iz Poljske, mlevena začinska paprika iz Španije, marinirani ren iz Austrije, biljna mast iz Nemačke i zamrznuti spanać, takođe iz Poljske. U Srbiju nisu "ušli" ni zamrznuta paprika i namaz srodan majonezu iz Češke, pa "tartar" sos iz Belgije, čili u prahu iz Holandije, pečeno zrno soje iz Nemačke, desert "rum-pločice" iz Hrvatske, voćni "nektar" iz Slovenije, kakao prah iz Austrije i Holandije i sojina sačma iz Italije.
Ne vraća samo Evropa namirnice Srbiji, i mi "spuštamo rampu" za proizvode iz zemalja Unije koji ne ispunjavaju propisane standarde kvaliteta i bezbednosti. Ili, zabrana se obrazlaže istim razlozima kao što je nedavno, na primer, bio slučaj kada je sa tržišta EU povučena štrudla sa smokvama srpskog proizvođača "Žitoprerada DM".
Srbija je, tako, zbog neispunjavanja naših propisanih standarda, u EU nedavno vratila biljni čaj iz Poljske, mlevena začinska paprika iz Španije, marinirani ren iz Austrije, biljna mast iz Nemačke i zamrznuti spanać, takođe iz Poljske. U Srbiju nisu "ušli" ni zamrznuta paprika i namaz srodan majonezu iz Češke, pa "tartar" sos iz Belgije, čili u prahu iz Holandije, pečeno zrno soje iz Nemačke, desert "rum-pločice" iz Hrvatske, voćni "nektar" iz Slovenije, kakao prah iz Austrije i Holandije i sojina sačma iz Italije.
- Razlozi za zabranu uvoza su, najčešće, povišena vlaga i nečistoće, povišen sadržaj pepela, kadmijuma, masti, mikroorganizama, strane primese, istekao rok upotrebe, manje voćnog udela i prisustvo nedozvoljenog konzervansa, prisustvo salmonele - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.
Inspekcijske službe Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede kontrolišu svaku pošiljku hrane biljnog i mešovitog porekla za koju je podnet zahtev za uvoz. Uzeti uzorci se šalju na ispitivanje u akreditovane laboratorije, ističu u Ministarstvu.
Uzorak - sirovine, poluproizvod i gotova hrana ispituju se na osnovne parametre bezbednosti, zavisno od vrste hrane. Kontroliše se kvalitet, prisustvo pesticida, teških metala, mikotoksina, rade se mikrobiološka ispitivanja, kao i ispitivanje prisustva sulfonamida, antibiotika, polihlorovanih bifenila... Pored toga, ispituje se i prisustvo genetski modifikovanih organizama, GMO, radioaktivnost, prisustvo transmasnih kiselina... ukazuju nadležni.
Usklađeni pravilnici
U slučaju povlačenja spornih serija štrudle sa smokvama "Žitoprerade DM" iz Novog Bečeja, u Ministarstvu poljoprivrede ukazuju na to da su dva ista proizvoda tog proizvođača od istih sirovina, uzorkovani i kontrolisani u dve laboratorije u EU. U jednoj laboratoriji rezultat analize je pokazao 11, a u drugoj 15 mikrograma ohratoksina po kilogramu.
-Naš Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama mikotoksina u hrani je u potpunosti usaglašen sa evropskim pravilnikom. Maksimalna dozvoljena količina u proizvodima dobijenim od neprerađenih cerealija, kao i prerađenim proizvodima od cerealija i cerealijama za neposrednu ishranu ljudi je tri mikrograma po kilogramu - precizirali su u Ministarstvu.