Izvoz mlijeka manji za 13,8 odsto, a uvoz za 11,6 odsto

Bez autora
Jan 21 2021

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u devet mjeseci prošle godine iznosio je 70,9 miliona KM, što je za 13,8 odsto manje nego u istom periodu 2019, dok je uvoz iznosio 118 miliona KM i manji je za 11,6 odsto u odnosu na prva tri kvartala u godini ranije.

Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 59,7 odsto, a spoljnotrgovinski deficit mlijeka i mliječnih prerađevina 47,9 miliona KM, navodi se u analizi Spoljnotgovinske komore BiH.

Iz Komore su istakli da je u devet mjeseci lani, u odnosu na isti period 2019. godine, zabilježen rast izvoza mlijeka za 12,2 odsto, mlijeka i pavlake, koncetrisanog i sa dodatnim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje za 17,2 odsto, sira i surutke za 9,6 odsto, te maslaca i mliječnih namaza za 6,7 odsto.

"Ogroman pad izvoza primjećujemo kod tarifnog broja 0403, u koji spadaju mlaćenica, kiselo mlijeko i pavlaka, jogurt, kefir i zakiseljeno mlijeko, sa dodatim ili bez dodatog šećera ili drugih zaslađivača i voća, i to vrijednosno za 17,7 miliona KM", navedeno je u analizi i dodaje da je većina tog izvoza 2019. godine išla za Srbiju.

Iz Spoljnotrgovinske komore su napomenuli da su za mlijeko i mliječne prerađevine ključna tržišta Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, te samoproglašeno Kosovo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik