Izvoz povećan za 23 odsto

Bez autora
Apr 27 2010

Za prva tri mjeseca ove godine BiH je u inostranstvo izvezla robe u vrijednosti od 1,5 milijardi maraka, što je za 23,9 odsto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz smanjen za 1,7 odsto i iznosi 2,75 milijardi maraka. Pokrivenost uvoza izvozom u martu iznosila je 55,6 odsto, a ukupan robni promet sa inostranstvom bio je 1,69 milijardi maraka. Tekstilna industrija i sektor proizvodnje ruda donekle su se stabilizovali u ovoj godini, mada to još uvijek nisu željeni paragrafi o potrebama izvoza. BiH još uvijek izvozi malo gotovih proizvoda, s obzirom na mogućnosti. Neophodno je da se promijeni struktura proizvodnje, gdje bi se favorizovala finalna proizvodnja i određenim mjerama išlo na povećanje domaćih potencijala. U BiH je u februaru registrovano 519.336 nezaposlenih lica, što je za 0,6 odsto više u odnosu na januar.

Izvoz povećan za 23 odstoZa prva tri mjeseca ove godine BiH je u inostranstvo izvezla robe u vrijednosti od 1,5 milijardi maraka, što je za 23,9 odsto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz smanjen za 1,7 odsto i iznosi 2,75 milijardi maraka.

Kazao je to juče u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, javila je Srna.

Dodao je da je pokrivenost uvoza izvozom u martu iznosila 55,6 odsto, a ukupan robni promet sa inostranstvom bio je 1,69 milijardi maraka.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS "SWOT" Goran Račić kazao je da su se tekstilna industrija i sektor proizvodnje ruda donekle stabilizovali u ovoj godini, mada to još uvijek nisu željeni paragrafi o potrebama izvoza. On je naglasio da BiH još uvijek izvozi malo gotovih proizvoda, s obzirom na mogućnosti.

- Neophodno je da promijenimo strukturu proizvodnje, gdje bi se favorizovala finalna proizvodnja i određenim mjerama išlo na povećanje domaćih potencijala - rekao je Račić.

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH je u februaru registrovano 519.336 nezaposlenih lica, što je za 0,6 odsto više u odnosu na januar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik