Izvoz u susjednu zemlju pao za 183 miliona KM

Bez autora
Sep 28 2014

Posljedice ulaska Hrvatske u EU po BiH te primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, umjesto prijelaznog ugovora koji je BiH ranije odbila, drastično se osjećaju. Prema podacima Privredne komore FBiH, do jula ove godine zabilježen je pad izvoza u Hrvatsku za čak 183 miliona KM, što je 28 posto manje u odnosu na period od 1. januara do 1. jula 2013., kada je naša susjedna država postala punopravna članica EU. Taj nenadoknadivi gubitak direktna je posljedica neprihvatanja tog prijelaznog modela, odnosno nerada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vijeća ministara. Za ovakav propust trebale bi pljuštati ostavke. U svakoj uređenoj zemlji odgovorni za ovakvo nešto ne bi čekali da ih uhapse već bi sami čekali pred zatvorom, istakao je Jago Lasić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Izvoz u susjednu zemlju pao za 183 miliona KMPosljedice ulaska Hrvatske u EU po BiH te primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, umjesto prijelaznog ugovora koji je BiH ranije odbila, drastično se osjećaju.

Prijelazni model

Prema podacima Privredne komore FBiH, do jula ove godine zabilježen je pad izvoza u Hrvatsku za čak 183 miliona KM, što je 28 posto manje u odnosu na period od 1. januara do 1. jula 2013., kada je naša susjedna država postala punopravna članica EU.

- Taj nenadoknadivi gubitak direktna je posljedica neprihvatanja tog prijelaznog modela, odnosno nerada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vijeća ministara. Za ovakav propust trebale bi pljuštati ostavke. U svakoj uređenoj zemlji odgovorni za ovakvo nešto ne bi čekali da ih uhapse već bi sami čekali pred zatvorom - istakao je Jago Lasić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Nedorasla politika

Lasić je naglasio da se robe koje su bh. proizvođači bili namijenili za hrvatsko tržište sada nemaju gdje plasirati.

- Za to je kriva potpuno nedorasla domaća trgovinska politika - kazao je Lasić.

Uvoz vrijedan 10,4 milijardi KM

Kada je u pitanju ukupna vanjskotrgovinska razmjena u prvih osam mjeseci ove godine, Lasić je istakao kako je iz BiH izvezeno 5,6 milijardi KM, što je 0,5 posto više u odnosu na isti period lani, dok je uvoz porastao za 5,7 posto i iznosi 10,4 milijardi KM. Zabilježen je tako i značajan rast deficita koji je za oko 560 miliona KM veći nego u istom periodu prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik