Jača trgovinska razmena Srbije i Crne Gore

Bez autora
Aug 30 2013

Uprkos raznim administrativnim barijerama, privredna saradnja Srbije i Crne Gore ide uzlaznom putanjom. To pokazuju sedmomesečni rezultati spoljnotrgovinske razmene između ove dve države, koja iznosi 373,7 miliona evra, što je više za pet odsto u odnosu na 2012. Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori u uvozu i u izvozu - kaže u razgovoru za „Novosti“ Radivoje Rašović, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Crnoj Gori. Izvoz iz Srbije u Crnu Goru za sedam meseci ove godine iznosio je 286,4 miliona evra, i manji je osam odsto u odnosu na uporedni period. Kina je, recimo, izvezla u Crnu Goru 90 miliona, a Grčka kao treća država 82,7 miliona evra. Ukupan uvoz iz Crne Gore u Srbiju za period januar-jul 2013. iznosio je 87,3 miliona, što je 93 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Sledi Hrvatska sa 31,1 milion i Slovenija 24,9 miliona evra. Prema nezvaničnim podacima, ukoliko se uključi i turizam, ukupno ostvareni spoljnotrgovinski promet između Srbije i Crne Gore prelazi milijardu evra...

Jača trgovinska razmena Srbije i Crne GoreUprkos raznim administrativnim barijerama, privredna saradnja Srbije i Crne Gore ide uzlaznom putanjom. To pokazuju sedmomesečni rezultati spoljnotrgovinske razmene između ove dve države, koja iznosi 373,7 miliona evra, što je više za pet odsto u odnosu na 2012.

- Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori u uvozu i u izvozu - kaže u razgovoru za „Novosti“ Radivoje Rašović, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Crnoj Gori. - Izvoz iz Srbije u Crnu Goru za sedam meseci ove godine iznosio je 286,4 miliona evra, i manji je osam odsto u odnosu na uporedni period. Kina je, recimo, izvezla u Crnu Goru 90 miliona, a Grčka kao treća država 82,7 miliona evra.

Ukupan uvoz iz Crne Gore u Srbiju za period januar-jul 2013. iznosio je 87,3 miliona, što je 93 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Sledi Hrvatska sa 31,1 milion i Slovenija 24,9 miliona evra. Prema nezvaničnim podacima, ukoliko se uključi i turizam, ukupno ostvareni spoljnotrgovinski promet između Srbije i Crne Gore prelazi milijardu evra.

Impozantne su i cifre ulaganja Srbije u Crnu Goru, u poslednjih deset godina koje se kreću čak do 300 miliona evra. Najviše je uložio M-tel, pa „Delta holding grupa“, „Knjaz Miloš„ „Imlek“, „Simpo“...

Crnogorci uvoze iz Srbije najviše brašno, pšenicu, piće, lekove, obuću, cigarete, hemikalije, struju, mašine, uređaje, kožu, gumu, plastiku, metal, dok se iz Crne Gore u Srbiju uvoze vino iz „Plantaža“, prerada od drveta, ugalj i zadnjih godinu dana proizvodi fabrike elektroda iz Plužina. Iz te varošice je na tržište Srbije u poslenje vreme izvezeno skoro milion evra robe, a pre dve godine svega 50.000!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik