Kina zabeležila dvocifreni rast uvoza i izvoza

Bez autora
May 10 2010

Kina je u aprilu ubeležila dvocifreni rast uvoza i uzvoza, što se tumači kao znak oporavka, međutim, analitičari ne očekuju da Peking uskoro dopusti juanu da poraste, jer je svetska tražnja i dalje slaba.U prethodnom mesecu kineski uvoz porastao je 49,7 odsto u poređenju sa istim mesecom 2009. godine, na 118,2 milijarde dolara, dok je izvoz povećan 30,5 odsto, na 119,9 milijardi. Tako je Kina u aprilu imala suficit u trgovini sa svetom od 1,7 milijardi dolara, nakon martovskog deficita od 7,2 milijarde, inače prvog za šest godina.

Kina zabeležila dvocifreni rast uvoza i izvozaKina je u aprilu ubeležila dvocifreni rast uvoza i uzvoza, što se tumači kao znak oporavka, međutim, analitičari ne očekuju da Peking uskoro dopusti juanu da poraste, jer je svetska tražnja i dalje slaba.

U prethodnom mesecu kineski uvoz porastao je 49,7 odsto u poređenju sa istim mesecom 2009. godine, na 118,2 milijarde dolara, dok je izvoz povećan 30,5 odsto, na 119,9 milijardi, pokazuju zvanične statistike.

Tako je Kina u aprilu imala suficit u trgovini sa svetom od 1,7 milijardi dolara, nakon martovskog deficita od 7,2 milijarde, inače prvog za šest godina.

Analitičari navode da dokaz da stimulansima vođen oporavak kineske ekonomije dobija na snazi predstavljaju i rast tražnje sirovina iz inostranstva, kao i rast tražnje robe široke potrošnje. Privredni rast Kine bio je u prvom ovogodišnjem kvartalu 11,9 odsto.

Kako je kazao ekonomista Industrijske banke u Šangaju Liu Džengvei, kineska ekonomija je na putu oporavka predvođenog domaćom tražnjom.

- Tražnja iz inostranstva i dalje je slaba - naveo je on.

Kada je o kursu juana prema dolaru reč, Peking ga je "zamrzao" krajem 2008. godine kako bi pomogao kineskim izvoznicima da budu konkurentniji u inostranstvu.

U krugovima analitičara očekivalo se da kineski lideri sredinom ove godine dozvole postepeni rast juana, međutim, sada se čini da će to biti odloženo zbog potresa koji su posledica grčke dužničke krize.

- Ne mislim da će prošlomesečni spoljnotrgovinski suficit voditi hitnoj aprecijaciji - kazao je Liu i dodao da se obim trgovine nije oporavio do zadovoljavajućeg nivoa.

On takođe smatra da bi Peking mogao da dopusti juanu da ojača, ukoliko svetske cene sirovima porastu, jer bi snažniji juan značio jeftiniji uvoz nafte i drugih sirovina za račun kineskih kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik