NA svetskim berzama došlo je do poskupljenja sirove kafe, što je srpskim proizvođačima poskupelo “ulaz” sirovine od 25 do 28 odsto. To znači da će se povećanje uskoro preliti i na finalne cene u maloprodaji. Poskupljenje kafe očekuje se početkom naredne godine, kada u proizvodnju stigne kafa iz nove berbe, ali proizvođači ne preciziraju kada će tačno i za koliko poskupeti omiljeni crni napitak. Teško je, kažu, sada praviti kalkulaciju, ali po njihovoj proceni, poskupljenje kafe je neminovno. U kompaniji “Atlantik grupa” objašnjavaju da je u Brazilu, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ove godine rod određene vrste robuste bio manji za čak šest miliona vreća. To ukazuje da sigurno ulazimo u period dugoročnog rasta cene sirove kafe, koji bi mogao da traje do 2019. godine. Iako je u Brazilu ostvaren rekordan prinos, spakovan u 55 miliona vreća kafe, samo 10 miliona od te količine sadrži robustu, koja je i u Vijetnamu zabeležila pad od najmanje 15 odsto. Sve to upućuje da će berzanske cene nastaviti da rastu.
Na svetskim berzama došlo je do poskupljenja sirove kafe, što je srpskim proizvođačima poskupelo “ulaz” sirovine od 25 do 28 odsto. To znači da će se povećanje uskoro preliti i na finalne cene u maloprodaji.
Poskupljenje kafe očekuje se početkom naredne godine, kada u proizvodnju stigne kafa iz nove berbe, ali proizvođači ne preciziraju kada će tačno i za koliko poskupeti omiljeni crni napitak. Teško je, kažu, sada praviti kalkulaciju, ali po njihovoj proceni, poskupljenje kafe je neminovno.
U kompaniji “Atlantik grupa” objašnjavaju da je u Brazilu, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ove godine rod određene vrste robuste bio manji za čak šest miliona vreća. To ukazuje da sigurno ulazimo u period dugoročnog rasta cene sirove kafe, koji bi mogao da traje do 2019. godine.
Iako je u Brazilu ostvaren rekordan prinos, spakovan u 55 miliona vreća kafe, samo 10 miliona od te količine sadrži robustu, koja je i u Vijetnamu zabeležila pad od najmanje 15 odsto. Sve to upućuje da će berzanske cene nastaviti da rastu.
- Trenutno je veoma teško reći do kakvog će poskupljenja doći. Ovu godinu završavamo sa izvesnim zalihama kafe koju smo prethodno nabavili, a glavnu kalkulaciju napravićemo za oko mesec dana - rekao je Andrej Bele, generalni direktor područja kafa “Atlantik grupe”, u okviru koje posluje “Grand”.
- Do poskupljenja će doći posle Nove godine kada u proizvodnju uđu i te nove kafe iz ovogodišnje berbe. Trudićemo se da upotrebimo sve unutrašnje resurse kako bi potrošači što manje osetili poskupljenje.
Kao i uvek, kod berzanske robe, nemoguće je preneti kompletno poskupljenje na finalni proizvod. Glavne kalkulacije uradiće se do kraja godine, a novi cenovnici mogu da stupe na snagu već od januara sledeće godine.
- Od početka ove godine na londonskoj i njujorškoj berzi došlo je do ozbiljnog porasta cena sirove kafe - kaže za “Novosti” Siniša Daničić, generalni direktor kompanije “Štraus Adrijatik”, koja proizvodi “donkafe” kafu.
- Cena arabike, konkretno “rio minasa”, koji je najvažniji za tržište Srbije, do danas je skočila 60 odsto, dok rast cena ostalih arabika iznosi od 20 do 30 odsto. Cene robusti su imale rast od 35 odsto. U obzir moramo uzeti i fluktuacije kursa dolara i dinara, gde je takođe došlo do pada vrednosti domaće valute u odnosu na američki dolar.
Daničić naglašava da tokom cele tekuće godine pokušavaju da amortizuju porast cena, kako ga potrošači ne bi osetili, ali veruje da će poskupljenje početkom sledeće godine biti veoma izvesno.
- U ovom trenutku ne možemo reći koliko će poskupljenje iznositi, ali ćemo se maksimalno truditi da naši potrošači u najmanjoj mogućoj meri osete ove fluktuacije na svetskoj berzi - zaključuje Daničić.
Porast cene sirove kafe na berzama, pritiska i porast cena u maloprodaji. Što se tiče tržišta Srbije, predstavnici “Štraus Adrijatika” i “Grand kafe” nadaju se da potrošači ipak neće u tolikoj meri osetiti poskupljenje, koje je, po svemu sudeći, izvesno.
Manji rod
U Brazilu je ove godine rod određene vrste robuste bio drastično manji, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. To ukazuje, kako objašnjavaju vodeći prerađivači kafe u Srbiji, da se sigurno ulazi u period dugoročnog rasta cene sirove kafe. Zalihe na svetskom tržištu su na takođe istorijskom minimumu. Najlošija situacija sa kafom se očekuje u poslednjem kvartalu sledeće godine, a najviše izazova sledi tokom 2018.