Kupnja Kerumovih dućana: Tommy kažnjen s 93.000 kuna

Bez autora
May 16 2013

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je poduzetniku Tommy d.o.o. iz Splita upravno kaznenu mjeru u iznosu od 93 tisuće kuna zbog toga što u zakonskom roku nije podnio prijavu koncentracije nastalu sukcesivnim stjecanjem prodajnih prostora poduzetnika Kerum. Agencija je utvrdila da je obveza prijave koncentracije za Tommy nastala 10. svibnja 2010. kada je preuzeo šest Kerumovih prodavaonica na području Dubrovačko neretvanske županije. Međutim, postupak prijave koncentracije započeo je tek na inicijativu Agencije, nakon što je, temeljem informacija iz medija o povezivanju poduzetnika Tommy i Kerum, Agencija pokrenula istraživanje njihove kapitalne odnosno personalne povezanosti. Potpunu prijavu koncentracije, pak, Agencija je zaprimila 16. studenog 2012. pa je vremensko trajanje povrede bilo nešto duže od dvije godine i šest mjeseci.

Kupnja Kerumovih dućana: Tommy kažnjen s 93.000 kunaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je poduzetniku Tommy d.o.o. iz Splita upravno kaznenu mjeru u iznosu od 93 tisuće kuna zbog toga što u zakonskom roku nije podnio prijavu koncentracije nastalu sukcesivnim stjecanjem prodajnih prostora poduzetnika Kerum.

Agencija je utvrdila da je obveza prijave koncentracije za Tommy nastala 10. svibnja 2010. kada je preuzeo šest Kerumovih prodavaonica na području Dubrovačko neretvanske županije.

Međutim, postupak prijave koncentracije započeo je tek na inicijativu Agencije, nakon što je, temeljem informacija iz medija o povezivanju poduzetnika Tommy i Kerum, Agencija pokrenula istraživanje njihove kapitalne odnosno personalne povezanosti.

Potpunu prijavu koncentracije, pak, Agencija je zaprimila 16. studenog 2012. pa je vremensko trajanje povrede bilo nešto duže od dvije godine i šest mjeseci.

Neprijavljivanje koncentracije predstavlja lakšu povredu propisa o tržišnom natjecanju za koji Agencija izriče upravno-kaznenu mjeru do najviše jedan posto vrijednosti ukupnoga prihoda koji je poduzetnik ostvario u posljednjoj godini za koju postoje zaključena godišnja financijska izvješća.

No, pri izricanju upravno-kaznene mjere Agencija u obzir uzima sve olakotne i otegotne okolnosti kao što su težina povrede, vrijeme trajanja povrede te posljedice za druge poduzetnike na tržištu i, osobito, potrošače.

Agencija je, tako, pri izricanju upravno-kaznene mjere za Tommy u obzir uzela da provedena koncentracija nije dovela do stvaranja niti do jačanja vladajućeg položaja, ni na razini pojedinih županija, niti na cjelokupnom području Republike Hrvatske.

Također, koncentracija je imala ograničeni učinak u zemljopisnom smislu budući da je obuhvatila isključivo područje pet županija u Hrvatskoj.

Također, Tommyjevo propuštanje prijave nije imalo za cilj narušavanje tržišnog natjecanja na mjerodavnim tržištima, a i poduzetnik je tijekom postupka ocjene koncentracije surađivao s Agencijom.

Međutim, budući da prijava koncentracije predstavlja zakonsku obvezu čije se nepoštivanje ne može opravdati neznanjem, poduzetniku je izrečena upravno-kaznena mjera. Agencija, pritom, vjeruje da će ona imati preventivni učinak na druge poduzetnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik