Luksemburg prvi u Evropi legalizovao marihuanu: Četiri biljke dozvoljene na terasi

Bez autora
Oct 24 2021

Odraslim osobama u Luksemburgu biće dozvoljeno da uzgajaju do četiri biljke kanabisa u svojim domovima ili baštama u skladu sa zakonima koji će tu zemlju učiniti prvom u Evropi koja je legalizovala proizvodnju i potrošnju ove droge.

Vlasti u Luksemburgu najavile su temeljne promene u pristupu zemlje rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa kao reakciju na neuspeh zabrana i odvraćanja svog stanovništva od upotrebe marihuane, piše britanski Gardijan.

Novi zakoni osobama starijim od 18 godina dozvoljavaju da legalno uzgajaju do četiri biljke kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu.

Trgovina semenom će takođe biti dozvoljena bez ograničenja na količinu ili nivoe tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Luksemburga, seme će moći da se kupi u prodavnicama, da se uveze ili kupi preko interneta.

Takođe, postoji namera da se omogući domaća proizvodnja semena u komercijalne svrhe, ali planovi za nacionalni lanac proizvodnje i distribuciju koje reguliše država odloženi su zbog pandemije koronavirusa.

Ministarka pravde Sem Tamson opisao je promene u zakonskoj regulativi o domaćoj proizvodnji i potrošnji kanbisa kao prvi korak.

„Morali smo da uradimo nešto. Imamo problem sa drogom, a kanabis je droga koja se najviše koristi i predstavlja veliki deo ilegalnog tržišta", rekla je ministarka Tamson.

„Želimo da počnemo tako što ćemo omogućiti ljudima da kanabis uzgajaju kod kuće. Ideja je da potrošač nije u ilegalnoj situaciji ako konzumira kanabis i da ne podržavamo čitav ilegalni lanac od proizvodnje do transporta do prodaje u kojem je mnogo bede. Želimo da učinimo sve što možemo da se sve više udaljimo od ilegalnog crnog tržišta", objašnjava ministarka.

Za ovakve uzgajivače, mesto gajenja četiri dozvoljene biljke biće ograničeno na uobičajeno mesto stanovanja, u zatvorenom ili na otvorenom, na balkonu, terasi ili u bašti.

Zakonska zabrana konzumiranja i transporta kanabisa ili proizvoda od kanabisa ostaće na snazi, a trgovina kanabisom ili proizvodima od kanabisa osim semena, bilo besplatno ili uz plaćanje, takođe ostaje zabranjena.

Prema novim, blažim zakonima, međutim, konzumacija i transport količine do tri grama više se neće smatrati krivičnim delom, već će biti kvalifikovani kao prekršaji.

Kazne bi bile smanjene sa iznosa koji varira između 251 i 2.500 evra, na samo 25 evra za posedovanje ispod tri grama.

„Iznad tri grama, ništa se ne menja, smatraćete se dilerom. Ništa se ne menja ni za vozače automobila - i dalje postoji nulta tolerancija", naglasila je ministarka Tamson.

Izvori bliski Vladi navode da je ulažavanje zakona vođeno željom da se liberalizuje potrošnja i uzgoj „unutar sopstvena četiri zida".

Planiran je sistem državno regulisane proizvodnje i distribucije kako bi se obezbedio kvalitet proizvoda sa prihodima od prodaje koji će se ulagati „prvenstveno u prevenciju, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu u širokoj oblasti zavisnosti", kažu izvori iz vlade.

Iskustva drugih zemalja

Luksemburg će se pridružiti Kanadi, Urugvaju i 11 američkih država u kršenju konvencije UN o kontroli opojnih droga, koja obavezuje potpisnice da ograniče „isključivo u medicinske i naučne svrhe proizvodnju, preradu, izvoz, distribuciju uvozenih sirovina ili proizvoda, trgovinu, zapošljavanje i posedovanje lekova" uključujući i kanabis.

Urugvaj je postao prva država na svetu koja je stvorila legalno nacionalno tržište marihuane kada je legalizovala drogu 2013. godine, a Kanada je to učinila pet godina kasnije.

U Holandiji, evropskoj zemlji koja je, verovatno, navodi britanski list, najviše otvorena prema upotrebi kanabisa, i dalje su tehnički nezakoniti rekreativna upotreba, posedovanje i promet ove opojne droge.

„Politika tolerancije", ili gedoogbeleid, podrazumeva rekreativnu upotrebu koja je u velikoj meri prihvaćena ali unutar jasnih granica.

Kanabis je, podseća Gardijan, i dalje ilegalno posedovati, uzgajati, distribuirati ili prodavati u Velikoj Britaniji. Onima koji su uhvaćeni sa drogom preti najviše pet godina zatvora, neograničena novčana kazna ili kombinacija ovih kazni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik