Makedonija nije ukinula spornu uredbu o žitu

Bez autora
Aug 06 2013

Udruženje mlinara i pekara „Žitovojvodina“ upozorilo je juče da Makedonija još nije ukinula spornu uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije i dodalo da izvoznici tih proizvoda zbog toga trpe velike štete.„Žitovojvodina“ je pozvala ministra trgovine Rasima Ljajića da hitno preduzme odgovarajuće mere prema Vladi Makedonije, kako bi se problem što pre rešio.

Makedonija nije ukinula spornu uredbu o žituUdruženje mlinara i pekara „Žitovojvodina“ upozorilo je juče da Makedonija još nije ukinula spornu uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije i dodalo da izvoznici tih proizvoda zbog toga trpe velike štete.

„Žitovojvodina“ je pozvala ministra trgovine Rasima Ljajića da hitno preduzme odgovarajuće mere prema Vladi Makedonije, kako bi se problem što pre rešio.

„Jedan od razloga izostanka bilo kakvih vidljivih rezultata brojnih preduzetih aktivnosti jeste činjenica da u navedenim razgovorima srpska strana nije bila ravnopravna jer nije odmah uvela mere reciprociteta prema Makedoniji, što je „Žitovojvodina“ odmah predložila“, navodi se u saopštenju.

Mera kojom je Vlada Makedonije ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije stupila je na snagu 1. jula, ali je ta država nakon sastanka sa Ljajićem 10. jula, pristala da pokrene proceduru za izmenu te uredbe. Mera Vlade Makedonije predviđa da za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik