Makedonija oslobodila Srbiji uvoz pšenice

Bez autora
Sep 02 2013

Plasman srpskog žita u Makedoniju od ponedeljka je oslobođen ograničenja uvedenog 1. jula zaštitnom merom uslovljenog uvoza zarad stabilizacije domaćeg tržišta, zvaničeno je potvrđeno u državnoj administraciji u Skoplju. Mera uslovljenog uvoza pšenice ukinuta je 2. septembra, potvrđeno je u resornom ministarstvu poljoprivrede Makedonije. Vlada u Skoplju se odlučila na taj korak otkako je ocenjeno da je tržište stabiliozovano i da su smanjeni svi rizici koji bi mogli da izazovu eventualna narušavanja. Istovremeno je najavljeno da će u prvoj polovini ovog meseca biti ukinuta i uredba o ograničenom uvozu brašna jer je stabilizovano domaće tržište. Prilikom uvođenja pomenute mere ograničenja, odnosno uslovljenog uvoza pšenice i brašna, uglavnom iz Srbije, zaštitom domaćeg tržišta i stabilnim otkupom domaćeg žita, najavljeno je da će uredba biti na snazi do 31. decembra ove godine.

Makedonija oslobodila Srbiji uvoz pšenicePlasman srpskog žita u Makedoniju od ponedeljka je oslobođen ograničenja uvedenog 1. jula zaštitnom merom uslovljenog uvoza zarad stabilizacije domaćeg tržišta, zvaničeno je potvrđeno u državnoj administraciji u Skoplju.

Mera uslovljenog uvoza pšenice ukinuta je 2. septembra, potvrđeno je u resornom ministarstvu poljoprivrede Makedonije. Vlada u Skoplju se odlučila na taj korak otkako je ocenjeno da je tržište stabiliozovano i da su smanjeni svi rizici koji bi mogli da izazovu eventualna narušavanja.

Istovremeno je najavljeno da će u prvoj polovini ovog meseca biti ukinuta i uredba o ograničenom uvozu brašna jer je stabilizovano domaće tržište.

Prilikom uvođenja pomenute mere ograničenja, odnosno uslovljenog uvoza pšenice i brašna, uglavnom iz Srbije, zaštitom domaćeg tržišta i stabilnim otkupom domaćeg žita, najavljeno je da će uredba biti na snazi do 31. decembra ove godine. Zaštitnim merama je bilo predviđeno da ovdašnji mlinari za svaki kilogram uvezene, srpske pšenice, moraju otkupiti tri kilograma domaćeg žita, odnosno na svaki kilogram kupljenog brašna iz Srbije, trgovci su bili obavezni da preuzmu četiri kolograma domaćeg.

Vlada Makedonije je prošle sedmice odlučila da ukine meru ograničenog uvoza pšenice budući da je, kako je precizirano, „postignut pozitivan efekat ozbiljne stabilizacije tržišta“, otkupom preko 95 odsto domaće pšenice. Takva odluka je objavljena posle intervencije Beograda u CEFTA i najave da će uvesti kontra mere za uvoz u Srbiju makedonskih vina i povrća.

U ukupnom obimu trgovinske razmene između dveju država od oko 600 miliona evra, Srbija u Makedoniju svake godine prosečno izvozi oko 50.000 tona pšenice i 40.000 tona brašna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik