Mercator: Gubitak smanjen za petinu

Bez autora
Aug 29 2013

Grupa Mercator je u prvom polguodištu ove godine ostvarila nešto manje od 1,4 milijarde prihoda, što je za 3,3 odsto manje nego u istom periodu lani. Značajnim smanjenjem troškova, čiji se nastavak očekuje, čisti gubitak je smanjen za petinu i iznosi 15,1 milijuna eura. Smanjenje prihoda u Mercatoru objašnjavaju zaoštrenim ekonomskim prilikama i strukturnima promjenama navika potrošača zbog pada kupovne moći. Pad prodaje je moguće obrazložiti izlaskom s bugarskog i albanskog tržišta krajem prošle, odnosno sredinom ove godine te djelomičnim zatvaranjem poslovnih jedinica, izvijestila je Uprava preko internetske stranice Ljubljanske borze. Pojedinosti o poslovanju u prvoj polovini godine predsjednik Uprave Toni Balažič predstavit će danas na novinskoj konferenciji...

Mercator: Gubitak smanjen za petinuGrupa Mercator je u prvom polguodištu ove godine ostvarila nešto manje od 1,4 milijarde prihoda, što je za 3,3 odsto manje nego u istom periodu lani.

Značajnim smanjenjem troškova, čiji se nastavak očekuje, čisti gubitak je smanjen za petinu i iznosi 15,1 milijuna eura.

Smanjenje prihoda u Mercatoru objašnjavaju zaoštrenim ekonomskim prilikama i strukturnima promjenama navika potrošača zbog pada kupovne moći.

Pad prodaje je moguće obrazložiti izlaskom s bugarskog i albanskog tržišta krajem prošle, odnosno sredinom ove godine te djelomičnim zatvaranjem poslovnih jedinica, izvijestila je Uprava preko internetske stranice Ljubljanske borze. Pojedinosti o poslovanju u prvoj polovini godine predsjednik Uprave Toni Balažič predstavit će danas na novinskoj konferenciji.

U Sloveniji je prodaja smanjena za 3,8 posto, a pad je Mercator pretrpio i u Hrvatskoj, dok je prodaja u Srbiji povećana za 4,2 posto. Dobit iz poslovanja je u prvom polugodištu prepolovljena i iznosila je 11,3 milijuna eura.  Usprkos takvom smanjenju, rezultat predstavlja zdravo poslovanje Mercatorovog osnovnog biznisa, trgovine na malo sa proizvodima za svakodnevnu potrošnju, navodi Uprava.

Za investicije Mercator je u prvom polugodištu potrošio 10,2 milijuna erua ili 73 posto manje nego u istom periodu lani. Grupa Mercator je uspjela od kraja prošlogodišnjeg prosinca smanjiti neto dug za 17,6 milijuna eura i sada iznosi 990 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik