Miruju cijene posne hrane

Bez autora
Feb 17 2015

Stanovnici RS koji se pripremaju za vaskršnji post mogu da odahnu jer trgovci poručuju da neće biti poskupljenja posne hrane. Građani kažu da će se na njihovim trpezama od 23. februara, kada počinje post, uglavnom naći riba i povrće. Jedna od prodavačica na banjalučkoj tržnici kaže da će zbog dolaska toplijeg vremena cijene povrća biti snižene. Kilogram kelja košta 2,5 KM, žute paprike četiri, dok su najskuplje crvene i zelene paprike, tikvice i patlidžan, za koje je potrebno izdvojiti pet maraka, kazala je ona. U jednoj od banjalučkih ribarnica navode da su oslić, brancin i orada najprodavanije vrste ribe. U posljednje vrijeme kupci sve više pazare morsku ribu poput lososa ili tune, za čiji je file neophodno izdvojiti 30 KM, kažu u ribarnici.

Miruju cijene posne hraneStanovnici RS koji se pripremaju za vaskršnji post mogu da odahnu jer trgovci poručuju da neće biti poskupljenja posne hrane.

Građani kažu da će se na njihovim trpezama od 23. februara, kada počinje post, uglavnom naći riba i povrće. Jedna od prodavačica na banjalučkoj tržnici kaže da će zbog dolaska toplijeg vremena cijene povrća biti snižene.

- Kilogram kelja košta 2,5 KM, žute paprike četiri, dok su najskuplje crvene i zelene paprike, tikvice i patlidžan, za koje je potrebno izdvojiti pet maraka - kazala je ona.

U jednoj od banjalučkih ribarnica navode da su oslić, brancin i orada najprodavanije vrste ribe.

- U posljednje vrijeme kupci sve više pazare morsku ribu poput lososa ili tune, za čiji je file neophodno izdvojiti 30 KM - kažu u ribarnici.

Za nabavku voća Banjalučani će morati da izdvoje između jedne i četiri i po marke. Prijedorčani kažu da je ohrabrujuće što prodavci najavljuju da neće podizati cijene kao što je bilo prethodnih godina.

- Nadam se da trgovci neće, kao i svake godine, iznenada podići cijene. Uglavnom ću pripremati ribu i povrće i nastojaću da ispostim cijeli post - rekla je Marijana K.

Cijene ribe u Prijedoru kreću se između tri i 16 KM, a u jednoj od ribarnica navode da je za kilogram tolstolobika potrebno izdvojiti 5,5, dok skuša košta šest maraka.

I u srbačkoj ribarnici "Sirena fiš", gdje su cijene ribe slične kao i u drugim gradovima, ističu da poskupljenja neće biti do kraja posta. Na posnoj trpezi Bratunčana uglavnom će se naći krompir, pasulj i zalihe smrznutog povrća, a domaćica Marija Marković naglašava da je nabavka kvalitetnijih vrsta ribe i posnih prerađevina previsok izdatak za budžet.

- Za vrijeme posta uglavnom kupujem oslić ili konzervisanu tunjevinu, a krompir, kupus, pasulj i voćni džemovi su osnovna posna hrana za moju porodicu - kazala je Markovićeva.

U bratunačkim marketima cijene ribe kreću se između 4,55 i 11 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik