Novi godišnji rekord cena biljnih ulja

Bez autora
May 07 2024

Svetske cene hrane su u aprilu porasle drugi mesec zaredom, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

U aprilu je zabeležen blagi međumesečni rast cena mesa, biljnih ulja i žitarica, koji je više nego nadoknadio pad cena mlečnih proizvoda i šećera. Indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za april je porastao sa martovskih 118,8 na 119,1 poen, navodi se na sajtu FAO. Ipak, vrednost ovog indeksa je za 7,4 odsto, niža nego u aprilu 2023. godine, preneo je Tanjug. Indeks cena mesa je u aprilu mesečno porastao za 1,6 odsto, pre svega zbog poskupljenja živinskog i goveđeg mesa, a biljnih ulja za 0,3 odsto i sada je najviši za poslednjih 13 meseci. Indeks cena žitarica je takođe porastao za skromnih 0,3 odsto. Nasuprot tome, indeks cena mlečnih proizvoda pao je za 0,3 odsto na 123,7 poena, a indeks cena šećera za 4,4 odsto na 127,5 poena. Pad svetskih cena šećera je uglavnom posledica vesti da je proizvodnja u Indiji i na Tajlandu veća nego što se očekivalo. Pored toga, krajem marta je u Brazilu zabeležena znatna količina padavina nakon dugog perioda suše, tako da uzgajivači šećerne trske u toj zemlji sa više optimizma dočekuju žetvu, navodi se u izveštaju. Podsetimo, svetske cene hrane u martu su porasle prvi put u poslednjih osam meseci, kada je takođe zabeležen međumesečni rast cena biljnih ulja, mesa, ali i mlečnih proizvoda. Za analitičare bilo je zabrinjavajuće to što je indeks cena biljnog ulja u proseku mesečno porastao osam odsto i već tada je bio na najvišem nivou za poslednjih godinu dana.

Cene ulja se u domaćim radnjama nisu za sada menjale, što je verovatno rezultat velikih zaliha u domaćim uljarama. Kako su objasnili agrarni stručnjaci za naš list, višemesečno smirivanje globalnih cena hrane sada iznova remete poskupljenja i to ne primarnih proizvoda već onih u prerađivačkoj, prehrambenoj industriji, ali da je ohrabrujuće to što je ukupni FAO indeks niži u odnosu na prošlu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik