Novi zakon o zaštiti potrošača

Bez autora
Sep 05 2013

Iz Ministarstva trgovine najavljuju da će izraditi novi zakon o zaštiti potrošaca. Tokom javne rasprave pokazalo se da je potrebno izmeniti veći broj članova nego što je prihvatljivo za proces izmena i dopuna. Nova javna rasprava će početi tokom septembra, i plan je da se završi do polovine oktobra, a da novi zakon bude pripremljen do kraja godine. Odustalo se do toga da se rade samo izmene i dopune zakona, jer je tokom javne rasprave stigao veliki broj primedbi, a prema pravilu, ako se više od polovine članova menja, nephodno je da se pristupi izradi novog zakona. Komentari se uglavnom odnose na unapređenje samog teksta zakona, ali i na članove koji nisu menjani, kao što je jačanje institucionalnog okvira, poboljšanje sprovođenja zakona i rešavanje potrošačkih sporova.

Novi zakon o zaštiti potrošačaIz Ministarstva trgovine najavljuju da će izraditi novi zakon o zaštiti potrošaca.

Tokom javne rasprave pokazalo se da je potrebno izmeniti veći broj članova nego što je prihvatljivo za proces izmena i dopuna, izjavila je Tanjugu Nevena Praizović iz Odeljenja za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine.

Ona je rekla da će nova javna rasprava početi tokom septembra, i da je plan da se završi do polovine oktobra, a da novi zakon bude pripremljen do kraja godine.

Kako je objasnila, odustalo se do toga da se rade samo izmene i dopune zakona, jer je tokom javne rasprave stigao veliki broj primedbi, a prema pravilu, ako se više od polovine članova menja, nephodno je da se pristupi izradi novog zakona.

"Komentari se uglavnom odnose na unapređenje samog teksta zakona, ali i na članove koji nisu menjani, kao što je jačanje institucionalnog okvira, poboljšanje sprovođenja zakona i rešavanje potrošačkih sporova", kazala je Praizović.

Ona je napomenula da je u važećem zakonu problematičan bio deo koji uređuje zaštitu i prava potrošača iz ugovora o prodaji robe, posebno kada je u pitanju reklamacija, odlučivanje o reklamaciji i rok u kome bi trgovac trebalo da odgovori.

"Dobili smo primedbe koje se tiču sprovođenja samog zakona i ovlašćenja tržišne inspekcije i institucionalnog okvira. Tražilo se da se precizira ko su to nosioci zaštite potrošacaca i da se unapredi vansudsko rešavanje potrošackih sporova", navela je Praizović.

Cilj je, kako je rekla, da novi zakon o zaštiti potrošača pruži bolju zaštitu, povoljniju poziciju potrošača na tržištu, kao i da rešavanje sporova bude efikasno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik