Od mesa, ajvara i sira do ratluka i rakije – bogata ponuda na onlajn pijaci, a cegere ne vučemo

Bez autora
Mar 06 2024

Možete imati svog prodavca na pijaci sedeći kod kuće. Mali proizvođači hrane u Srbiji napravili su internet pijacu. Virtuelno je samo tržište, a proizvodi su potpuno prirodni.

Možete imati svog prodavca na pijaci sedeći kod kuće. Mali proizvođači hrane u Srbiji napravili su internet pijacu. Virtuelno je samo tržište, a proizvodi su potpuno prirodni.

Vedro jutro, ali ne i lica trgovaca na Kalenić pijaci. Neke tezge su prazne, a nema ni mušterija. Češće dolaze vikendom, kažu trgovci, ali svi imaju svoje stalne kupce pa u suštini posao ide dobro.

Kupuje se, međutim, i na internet pijaci, odnosno, mnogi prodavci registrovani su na sajtu, Fejsbuk i Instagram grupi "Mali proizvođači hrane u Srbiji".

Ima tu trgovaca sa Kopaonika, iz Negotina, Topole, Aleksinca, Zaječara, ali i Beograda. Ponuda je raznovrsna. Od sira, mesa, ajvara do belog luka, ratluka od maline i rakije.

I ti trgovci imaju stalne mušterije kojima, najčešće, lično dostavljaju proizvode, što se dodatno naplaćuje. U početku ni kupci ni trgovci nisu bili sigurni kako će to izgledati.

"Nama kao malim proizvođačima je to izuzetno značilo jer nismo hteli da se pojavljujemo na pijacama, štandovima, marketima, hteli smo domaću priču od vrata do vrata, da se upoznamo sa kupcima", kaže Marko Nikolić, proizvođač lešnika.

Kupcima je važno da im hrana stiže direktno sa sela. Na internet pijaci nešto je skuplje, nešto jeftinije nego na tezgama.

"Svi volimo domaće proizvode i volimo nešto sa sela, i eto iskušenja nas iz grada koji možda nemamo baku i deku na selu, kako do toga da dođemo, to je bio jedan od glavnih motiva zašto smo pokrenuli platformu", navodi osnivač sajta "Mali proizvođači hrane u Srbiji" Veljko Nešić.

Prema prvim rezultatima popisa poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, u Beogradu ih je 12,5 odsto manje nego 2018, oko 20.000.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je javni poziv za subvencije poljoprivrednicima. Tržište na internetu se tek razvija, a ima mesta i na beogradskim pijacama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik