Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje

Bez autora
Mar 06 2024

Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.

Nadzorni odbor najvećeg slovenskog trgovca naftnim derivatima u četvrtak se upoznao s financijskim učincima spomenute izmjene uredbe, objavio je Petrol putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Vlada je odlučila podići najveću dopuštenu maržu za benzin i dizelsko gorivo upravo na temelju opetovanih poziva trgovaca. Najveća dopuštena marža za litru dizela tako je ovoga tjedna promijenjena s 0,0683 na 0,0783 eura, a za litru bezolovnog benzina s 0,0694 na 0,0794 eura. Najveća dopuštena marža za ekstra lako loživo ulje ostala je nepromijenjena.

Iz dobivenih informacija o financijskim učincima izmijenjene uredbe, prema procjenama Petrola, proizlazi da, unatoč povećanju reguliranih marži pojedinih naftnih derivata, one "i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova povezanih s poslovanjem maloprodaje naftnih derivata u Sloveniji i negativno utječu na poslovanje društva”.

Vlada je krajem studenog prošle godine značajno smanjila maksimalnu dopuštenu maržu kako bi smanjila inflaciju. Protiv ove odluke Petrol, ali i njegov konkurent Mol Slovenija podnijeli su inicijative za ocjenu ustavnosti s prijedlogom za privremenu obustavu. Vlada te dvije inicijative smatra nedopustivim. Ustavni sud o tome još nije odlučio.

Nadzornici Petrola u četvrtak su raspravljali i o izvješću odvjetničkog društva Zaman i partneri, koje se odnosi na odluke prethodne uprave društva vezane uz sklapanje dugoročnog skladišnog ugovora o skladištenju naftnih derivata u skladištu u Zadru u 2021. i 2022. godine.

Nadzorni odbor odlučio je angažirati stručnjaka financijske struke koji će sagledati ekonomske osnove za donošenje pojedinih poslovnih odluka i utvrditi visinu potencijalne štete za društvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik