Pikasova slika prodata za rekordnih 106,5 miliona dolara!

Bez autora
May 06 2010

Slika Pabla Pikasa (Picasso) "Akt, zeleno lišće i bista" prodata je za 106,5 miliona dolara na aukciji u Njujorku i tako postala najskuplje umetničko delo prodato na nekom javnom nadmetanju! Na platnu iz 1932. godine, dimenzija 150 sa 120 santimetara, španski umetnik naslikao je svoju ljubavnicu Mari-Terez Valter (Marie-Therese Walter), a rad je uoči prodaje bio procenjen na sumu između 70 i 90 miliona dolara.Sliku je kupio anonimni kupac koji se nadmetao telefonom. Licitiranje je trajalo devet minuta, a učestovalo je osam zainteresovanih, što prisutnih u sali, što onih koji su se javljali telefonom...

Pikasova slika prodata za rekordnih 106,5 miliona dolara!Slika Pabla Pikasa (Picasso) "Akt, zeleno lišće i bista" prodata je za 106,5 miliona dolara na aukciji u Njujorku i tako postala najskuplje umetničko delo prodato na nekom javnom nadmetanju!

Na platnu iz 1932. godine, dimenzija 150 sa 120 santimetara, španski umetnik naslikao je svoju ljubavnicu Mari-Terez Valter (Marie-Therese Walter), a rad je uoči prodaje bio procenjen na sumu između 70 i 90 miliona dolara.

Kako je saopštila je kuća Kristi (Christie's), sliku je kupio anonimni kupac koji se nadmetao telefonom. Licitiranje je trajalo devet minuta, a učestovalo je osam zainteresovanih, što prisutnih u sali, što onih koji su se javljali telefonom.

Pre aukcije održane u utorak uveče, najskuplje umetničko delo bila je skulptura "Čovek koji hoda" Alberta Đakometija (Giacometti), koja je u februaru u Londonu postigla cenu od 104,3 miliona dolara.

Ranije, rekord za neko Pikasovo delo držala je slika "Dečak sa lulom", koja je 2004. godine dostigla cenu od 104,3 miliona dolara.

Neka od Pikasovih najpoznatijih sela su Dete sa golubicom u rukama, Akt od natrag, Porodica akrobata, Gospođice iz Avinjona, Akt,  Portret Ambroza Volara, Žena sa gitarom, Mrtva priroda sa lulom, Violina, Sedeći pierot, Ogledalo, Žena sedeća na plaži i Guernika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik