Popijeno 122 miliona KM alkoholnih pića

Bez autora
Sep 15 2011

U BiH je za prvih osam mjeseci ove godine uvezeno 101.866 tona alkoholnih pića ukupne vrijednosti 122,4 miliona maraka, što je za pet miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci 2010. godine, u BiH je uvezeno 98.582 tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti u iznosu od 116,7 miliona KM. Ove godine uvezeno je najviše piva. U BiH je uvezeno 92.431 tona piva ukupne vrijednosti 91,6 miliona KM, koje se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije, a među pivom koje se uvezlo iz pomenutih zemalja ima piva koje vuče porijeklo iz Holandije, Mađarske i Danske. U istom periodu u BiH je uvezeno 4,1 milion maraka vrijednih ostalih fermentiranih pića, poput piva sa voćnim ukusima. Za osam mjeseci je u BiH uvezeno 2.786 tona ovih pića koja su se najviše uvozila iz Hrvatske i Srbije. BiH je uvezla 4.315 tona vina u vrijednosti 15,1 milion maraka. Vino se najviše uvozilo iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Italije, Slovenije i Španije.

Popijeno 122 miliona KM alkoholnih pićaU BiH je za prvih osam mjeseci ove godine uvezeno 101.866 tona alkoholnih pića ukupne vrijednosti 122,4 miliona maraka, što je za pet miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci 2010. godine, u BiH je uvezeno 98.582 tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti u iznosu od 116,7 miliona KM.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević je istakao da je ove godine uvezeno najviše piva.

- U BiH je uvezeno 92.431 tona piva ukupne vrijednosti 91,6 miliona KM, koje se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije, a među pivom koje se uvezlo iz pomenutih zemalja ima piva koje vuče porijeklo iz Holandije, Mađarske i Danske - istakao je Kovačević.

On je dodao da je u istom periodu u BiH uvezeno 4,1 milion maraka vrijednih ostalih fermentiranih pića, poput piva sa voćnim ukusima.

- Za osam mjeseci je u BiH uvezeno 2.786 tona ovih pića koja su se najviše uvozila iz Hrvatske i Srbije - istakao je Kovačević.

On je dodao da je BiH uvezla 4.315 tona vina u vrijednosti 15,1 milion maraka.

- Vino se najviše uvozilo iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Italije, Slovenije i Španije - istakao je Kovačević.

Žestokih alkoholnih pića u BiH je uvezeno 2.334 tone, ukupne vrijednosti 11,6 miliona KM, a najviše su se uvozila iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke, Velike Britanije, Austrije i Njemačke.

Kovačević je istakao da se u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, na alkohol i alkoholna pića plaća akciza ili poseban porez.

- Akciza se plaća po litru, i to 0,20 KM na pivo i 0,25 KM na vino. Za alkohol, alkoholna pića i voćnu prirodnu rakiju akciza se plaća po litru apsolutnog alkohola i to 15 maraka na alkohol i alkoholna pića i osam maraka na voćnu prirodnu rakiju - istakao je Kovačević.

On je dodao da je u 2010. godini na alkohol, alkoholna pića, vino i pivo naplaćeno ukupno 66 miliona KM posebnog poreza ili akcize.

Inspekcija

Zbog prometa u rinfuznom stanju, poljoprivredni inspektori u Srpskoj su za šest mjeseci ove godine oduzeli i uništili 97 litara rakije.

- Od svih uzoraka najviše je "neispravne" rakije, a nepravilnosti se najčešće odnose na neoriginalna pakovanja, nepostojanje markice, nepoštovanje pravila proizvodnje, pogrešna obavještenja na deklaraciji i slično - istakla je v.d. glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Đuka Papić.

Prema njenim riječima, republički poljoprivredni inspektori su za sedam mjeseci izdali dva prekršajna naloga u iznosu od 11.000 KM zbog prometa vina i rakije u rinfuznom stanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik