Porto Romano - Albanija gradi strateško čvorište za trgovinu Zapadnog Balkana

Bez autora
Jan 23 2023

Za 10 godina Drač će biti novi Monako, najavila je Vlada Albanije predstavljajući dva nova projekta. Jedan je izgradnja novog pristaništa i luksuznog naselja u Draču, na mestu sadašnje luke, a drugi je gradnja nove trgovačke luke u naselju Porto Romano.

Najveću luku u ovom delu sveta i najmodernije naselje gradiće "Igl hils" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Biće to, kažu, Monako u Albaniji. Drač će imati novu marinu za brodove i jahte, naselje od 12.000 luksuznih kuća i stanova, osam hotela sa četiri i pet zvezdica i uređenu javnu površinu.

"U urbanu sredinu sa trgovima, parkovima, igralištima za decu biće pretvorena gotovo polovina površine, na kojoj su sada luka, kontejneri i razni otpad. Vlada Albanije učestvuje u finansiranju ovog projekta", rekao je Erlis Hareni, izvršni direktor Albanske kompanije za razvoj morskih luka.

Vlada Albanije pokreće još jedan projekat, vredan 390 miliona evra, 46 posto finasiraće država, dok će 54 uložiti kompanija koja će biti izabrana na međunarodnom tenderu.

Teretna luka iz Drača seli se u Porto Romano, mestašce nadomak grada. To će biti strateško čvorište za trgovinu Zapadnog Balkana. Otvoriće 1.500 radnih mesta.

"U Luci Drač godišnje se pretovari oko pet miliona tona robe i istovari oko 180.000 kontejnera. Plan nam je da u Porto Romanu utrostručimo kapacitete za pretovar kontejnera i to je velika investicija, koju će finansirati albanska vlada i Luka Drač iz međunarodnog zajma", naveo je direktor Luke Drač Piro Vengu.

Projekat nove trgovačke luke predviđa i izgradnju suvih luka u Prištini, Skoplju, i drugim gradovima, kao i izgradnju drumske i železničke infrastrukture na tom putnom pravcu, koji je deo koridora 8.

"Imaćemo repozicioniranje svih albanskih luka ka unutrašnjosti Balkana - železnicom ka Prištini i dalje ka Nišu i Beogradu, kao i preko Koridora 8 do Skoplja. Prema dogovoru sa samita u Tirani drumska i železnička infrastruktura na ovom važnom putnom pravcu biće finansirana sredstvima Evropske unije", istakao je Vengu.

Novu Luku - Porto Romano projektovala je jedna od pet najprestižnijih kompanija u svetu. Planirano je da ona bude najveća trgovačka luka na Jadranu, a jedan njen deo trebalo bi da postane NATO baza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik