Poskupelo voće i povrće

Bez autora
Feb 13 2011

Na većini zelenih pijaca u Srbiji smanjena je ponuda voća i povrća, na tezgama je sve poskupelo, a prodavci ističu da je promet osetno smanjen, odnosno da prodaja sve lošije ide. Pijaca, sa ovakvim cenama, nije više spas za tanke kućne budžete. Iz uvoza stižu paradajz, krastavci, brokoli i tikvice, a ostalo povrće uglavnom je domaćeg porekla. U ovom periodu, praziluk i spanać iz plastenika poskupeli su od 10 do 20 odsto, pa im cena dostiže do 100, odnosno 200 dinara. Zelene salate ima u velikim količinama, a komad staje 25 dinara u unutrašnjosti, pa do 40 i 50 u većim gradovima. Na beogradskim pijacama i pored solidne ponude, poseta je veoma slaba. Poskupeli su krastavci i paradajz, a cena sada dostiže do 250 dinara za kilogram, koliko košta i brokoli, dok su desetak dinara pojeftinili kelj, peršun i spanać.

Poskupelo voće i povrćeNa većini zelenih pijaca u Srbiji smanjena je ponuda voća i povrća, na tezgama je sve poskupelo, a prodavci ističu da je promet osetno smanjen, odnosno da prodaja sve lošije ide.

Pijaca, sa ovakvim cenama, nije više spas za tanke kućne budžete.

Iz uvoza stižu paradajz, krastavci, brokoli i tikvice, a ostalo povrće uglavnom je domaćeg porekla. U ovom periodu, praziluk i spanać iz plastenika poskupeli su od 10 do 20 odsto, pa im cena dostiže do 100, odnosno 200 dinara. Zelene salate ima u velikim količinama, a komad staje 25 dinara u unutrašnjosti, pa do 40 i 50 u većim gradovima.

Na beogradskim pijacama i pored solidne ponude, poseta je veoma slaba.

- Poskupeli su krastavci i paradajz, a cena sada dostiže do 250 dinara za kilogram, koliko košta i brokoli, dok su desetak dinara pojeftinili kelj, peršun i spanać - kaže Miladin Jovanović, prodavac na beogradskoj Kalenić pijaci.

Kupus je ubedljivo najpovoljnije pazariti u Čačku i Kragujevcu, gde staje 15 do 20 dinara za kilogram, dok je u Beogradu ili Novom Sadu cena duplo viša. Ove sezone krompir je duplo skuplji nego lane u istom periodu. Kilogram je najčešće od 50 do 70 dinara, a koštao je od 30 do 40.

Paprena je cena i - uvozne paprike, kreće se 250 do 300, a na nekim tržnicama dostiže i 400 dinara za kilogram. Paradajz je najpovoljnije kupovati u Kikindi, gde iznosi 130 dinara, a od 220 do 250 je u Beogradu.

Vranjanci za pasulj plaćaju po 150, Pančevci 200, a Beograđani 250 dinara.

Uobičajen je asortiman voća, a jedino je protekle nedelje kod jabuka došlo do izvesnog pada cena, odnosno veća je ponuda sitnijih plodova, pa se mogu pazariti i za 30 do 40 dinara. Međutim, kilogram jabuka solidnijeg kvaliteta najčešće je 60 do 80 dinara.

Banane i limun

Za oko desetak dinara poskupele su banane, pa sada kilogram staje od 100 do 130 dinara. Limun u većini mesta drži ujednačenu cenu od 100 dinara, a cena je niža jedino u Nišu, gde staje 70. Pomorandže mogu da se kupe od 70 do 90 dinara, a mandarine su za dvadesetak dinara skuplje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik