Potpisan protokol o završetku pregovora sa Japanom o pristupanju Srbije STO

Bez autora
Mar 16 2010

Bilateralni protokol o završetku pregovora sa Japanom u procesu pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) danas su potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i opravnik poslova ambasade Japana u Beogradu Teruhiku Šinade. STO ima 153 članice, a Japan je prva članica sa kojom je Srbija potpisala bilateralni protokol o završetku pregovora. Pregovori se vode sa SAD, Norveškom, Kanadom, Korejom i Ekvadorom. Pristupanje naše zemlje ovoj organizaciji je i interes Japana, koji se zalaže za dalje jačanje slobodne trgovine u svetu i za jačanje STO. Očekuje se više investitora iz Japana, kojih je malo s obzirom na ekonomsku moć ove zemlje. Srbija treba maksimalno da iskoristi ovu priliku da bi privukla investicije iz Japana.

Potpisan protokol o završetku pregovora sa Japanom o pristupanju Srbije STOBilateralni protokol o završetku pregovora sa Japanom u procesu pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) danas su potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i opravnik poslova ambasade Japana u Beogradu Teruhiku Šinade.

STO ima 153 članice, a Japan je prva članica sa kojom je Srbija potpisala bilateralni protokol o završetku pregovora. Pregovori se vode sa SAD, Norveškom, Kanadom, Korejom i Ekvadorom.

Pristupanje naše zemlje ovoj organizaciji je i interes Japana, koji se zalaže za dalje jačanje slobodne trgovine u svetu i za jačanje STO. Očekuje se više investitora iz Japana, kojih je malo s obzirom na ekonomsku moć ove zemlje. Srbija treba maksimalno da iskoristi ovu priliku da bi privukla investicije iz Japana.

Srbija će imati višestruke koristi od pristupanja STO, jer to podrazumeva liberalizaciju trgovine koja će omogućiti lakši pristup na tržišta članica, a stvoriće se i predvidivi uslovi privredjivanja za investitore koji dolaze u Srbiju. Kreditni rejting Srbije će se povećati, što će pospešiti dolazak stranih investirora.

Članstvo u STO je i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik