Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa UAE za tri meseca

Bez autora
Jan 09 2023

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja se nalazi u radnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izjavila je da će Vlada Srbije danas predati zvaničnicima te zemlje komentare na Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini, izrazivši očekivanje da će taj dokument biti potpisan u naredna tri meseca.

Brnabić je u izjavi za agenciju Tanjug u Dubaiju ocenila da će potpisivanje tog sporazuma doprineti poboljšanju privredne saradnje dveju zemalja, koja je u ovom trenutku svakako ispod onoga što su naši potencijali.

Robna razmena je dosta skromna i iznosi oko 80 miliona evra, ali je razmena u uslugama dva i po puta veća, rekla je premijerka.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji je takođe u našoj delegaciji, istakao je da se sa partnerima iz Emirata radi na digitalizaciji i razvoju veštačke inteligencije i bioinformatike.

Srbiji radi na izmenama Zakona o strancima, koje bi olakšale ulazak stranaca u našu zemlju, gde bi oni preko portala eUprava za nekoliko sati mogli da dobiju odgovarajuću vizu ili dozvolu za boravak u Srbiji, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, druga konkretna stvar koja je dogovorena i gde smo videli odlično iskustvo iz Emirata jeste otvaranje servisnog centra za građane.

To će biti servisni centar elektronske uprave, gde ćemo građanima omogućiti naše najinteresantnije usluge eUprave, gde će oni moći da dobiju elektronski identitet i pristup svim drugim portalima, ali i gde ćemo moći da edukujemo građane kako da koriste elektronske usluge, naveo je ministar.

Jovanović je izrazio očekivanje da će taj servisni centar biti otvoren prvo u Beogradu do kraja godine, što je znak da je Srbija prepoznata kao lider u Jugoistočnoj Evropi u razvoju digitalizacije usluga za građane i privredu.

Brnabić se, u nastavku posete Dubaiju, sastala sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Omarom al Olamom. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik