Povećanje robne razmene sa Rusijom

Bez autora
Mar 20 2013

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Moskvi sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim i ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovim. U razgovorima je dominiralo nekoliko tema, pri čemu je ocenjeno da postoji potencijal za povećanje obima robne razmene dveju zemalja. Srpska strana predložila je da još neki proizvodi budu stavljeni u režim slobodne trgovine u okviru Opšteg sporazuma o slobodnoj trgovini koji naša zemlja ima sa Ruskom Federacijom. To se, pre svega, odnosi na šećer, sir, cigarete i automobile. Ruska strana će razmotriti zahtev Srbije. Oni moraju to da urade u okviru zajedničke komisije koju imaju sa Kazahstanom i Belorusijom, s obzirom na to da postoji carinska unija te tri zemlje i odluka mora da bude doneta na tom nivou.

Povećanje robne razmene sa RusijomPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Moskvi sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim i ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovim.

Ljajić je nakon završenih odvojenih sastanaka izjavio da je u razgovorima dominiralo nekoliko tema, pri čemu je ocenjeno da postoji potencijal za povećanje obima robne razmene dveju zemalja. Srpska strana predložila je da još neki proizvodi budu stavljeni u režim slobodne trgovine u okviru Opšteg sporazuma o slobodnoj trgovini koji naša zemlja ima sa Ruskom Federacijom. To se, pre svega, odnosi na šećer, sir, cigarete i automobile.

Ljajić je napomenuo da će ruska strana razmotriti zahtev Srbije. Oni, kako je objasnio, moraju to da urade u okviru zajedničke komisije koju imaju sa Kazahstanom i Belorusijom, s obzirom na to da postoji carinska unija te tri zemlje i odluka mora da bude doneta na tom nivou.

Ljajić je potvrdio i da će ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tokom posete Moskvi u aprilu razgovarati o mogućnosti bescarinskog izvoza automobila iz Srbije u Rusiju.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa Fjodorovim istaknuto je da postoji mogućnost povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju.

Fjodorov je konstatovao da bi obim poljoprivredne razmene već u narednoj godini mogao da bude povećan sa 250 na 500 miliona dolara, s obzirom na to da još nisu iskorišćene sve dozvoljene kvote za izvoz, kakav je slučaj sa mesom.

Ljajić i Fjodorov su postigli dogovor o tome da u Srbiju zajedno dođu predstavnici tri najveća trgovinska lanca i predstavnici ruskog Ministarstva poljoprivrede, koji će sa srpskim proizvođačima prehrambenih proizvoda razgovarati o načinima za dolazak i veću zastupljenost proizvođača hrane iz Srbije na tržištu te zemlje.

Takođe, bilo je reči i o slučaju povećane koncentracije pesticida koji se pojavio u jabukama na ruskom tržištu. Još nema nikakvih zvaničnih laboratorijskih rezultata o tome, rekao je Ljajić i istakao da će naša zemlja dobiti te rezultate čim stignu u rusko Ministarstvo poljoprivrede. Ruskim inspekcijskim službama upućen je poziv da dođu u Srbiju i pomognu našim službama u smislu češćih kontrola kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

Srbija je u Rusiju tokom 2011. godine, kako je podsetio, izvezla više od 75.000 tona jabuka i nijedan slučaj nije bio problematičan.

U Rusiji se obavlja kontrola uvezenih jabuka i iz Kine, Poljske, Makedonije i Bugarske, a Srbija će dobiti sugestije kako da poboljša kvalitet proizvoda prilikom izvoza.

Potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će se izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju i dalje odvijati bez ikakvih problema, uz ocenu da postoji prostor za njegovo značajno uvećanje.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, koji je, kao i potpredsednik Narodne skupštine Nenad Popović bio u delegaciji Srbije, predao je ministru Manturovu 45 različitih projekata koji mogu da budu interesantni za ruske kompanije. Reč je o firmama koje se nalaze u procesu privatizacije, a za koje je urađena kompletna analiza. Predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Rusije istakli su da će organizovati sastanke sa poslovnim ljudima u Rusiji, kojima će predočiti te projekte.

Ljajić je izrazio verovanje da se i na tom polju mogu postići prvi rezultati u smislu zainteresovanosti ruskih kompanija da se uključe u proces završetka privatizacije u Srbiji, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik