Priština uvela takse na građevinski materijal

Bez autora
Oct 20 2021

Priština je uvela nove takse na proizvode iz Srbije, ovog puta stočnu hranu i građevinski materijal.

Po prijavi proizvođača sa Kosova da se po damping cenama plasiraju hrana za životinje i građevinski blokovi na tržište Kosova, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine iz Prištine, 8. oktobra ove godine, donelo je i primenilo odluku kojom se određuje privremena antidampinška zaštitna mera od tri evrocenta (0,03 evra) po kilogramu za sve vrste koncentrata namenjenih za ishranu životinja.

Mera je uvedena i na građevinske blokove, gde se naplaćuje isti iznos po jedinici proizvoda.

– Ove mere selektivno se primenjuju na četiri najznačajnije kompanije koje proizvode hranu za životinje i na jednu koja proizvodi građevinske blokove. Firme koje proizvode hranu za životinje pretrpeće znatnu štetu, s obzirom na to da je ukupna vrednost prometa hrane za životinje na Kosovu, u 2020. godini, iznosila više od  šest miliona evra – navode iz Privredne komore Srbije.

Kada je reč o antidamping merama, koje su uvedene na građevinske blokove, više od 10 godina na snazi su bile različite mere, koje su znatno umanjile konkurentnost, usled povećanja cene blokovske robe za 12 odsto. Ova mera će, prema oceni PKS-a, dodatno uvećati gubitke kompanije, budući da je sa dosadašnjih dva centa po bloku, mera povećana na tri centa.

– Ovakve odluke u direktnoj su suprotnosti sa tekovinama Berlinskog procesa i uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta. Takođe, mere nisu u skladu sa ciljevima Cefta sporazuma, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova EU – objašnjavaju iz PKS-a.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, takođe je potvrdilo da je došlo do nezvaničnih informacija da su uvedene pomenute takse.

– Nemamo saznanja sa terena i uvid u to da li je poslednjih sedam dana bilo otpreme ovih proizvoda na prostor KiM. Prema podacima kojima raspolažemo u 2020. godini tržište KiM bilo je veoma važno za proizvođače stočne hrane, prvi proračuni upućuju da će ukupna vrednost troškova u proseku porasti za 10 odsto. Kada je reč o otpremanju građevinskih blokova to je već godinama predmet raznih mera kojima se otežava plasman na ovom tržištu – kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Oni takođe navode da je uvođenjem ovih mera prekršen Cefta sporazum, što se, nažalost, ne dešava prvi put.

– Predstavnik Srbije reagovao je u okviru Cefta, ali i prema Evropskoj komisiji kako bi skrenuo pažnju na neprihvatljivost ovakvih mera i koraka Prištine. Ovi potezi su u direktnoj suprotnosti i sa Akcionim planom za zajedničko regionalno tržište, usvojenim na Samitu EU – zapadni Balkan u novembru 2020. godine, koji je pokrenut i donet u kontekstu Berlinskog procesa – navode iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik