Privredna saradnja sa Indonezijom sve bolja

Bez autora
Apr 20 2010

Regionalnu privrednu komoru Novi Sad danas je posetio ambasador Indonezije koji je sa vojvođanskim privrednicima razgovarao o saradnji dve države. Nivo privredne saradnje između Indonezije i Srbije prilično je nizak, prvenstveno zbog udaljenosti dvaju država i visokih troškova transporta, zaključak je predstavnika Komore. Raduje, ipak, što se uočava značajan napredak u trgovinskoj razmeni poslednje četiri godine, za vreme mandata odlazećeg ambasadora, njegove ekselencije Muhamada Abduha Dalimunta. Ambasador je zadovoljan napretkom u trgovinskoj razmeni u poslednje četiri godine jer je svake godine beležen rast od gotovo 20 odsto. Od 20-tak miliona dolara za obe države, 2005. do 54 miliona u 2009. Nešto slabija saradnja je bila je prošle godine zbog krize, ali je napredak zadovoljavajuć.

Privredna saradnja sa Indonezijom sve boljaRegionalnu privrednu komoru Novi Sad danas je posetio ambasador Indonezije koji je sa vojvođanskim privrednicima razgovarao o saradnji dve države.

Nivo privredne saradnje između Indonezije i Srbije prilično je nizak, prvenstveno zbog udaljenosti dvaju država i visokih troškova transporta, zaključak je predstavnika Komore.

Raduje, ipak, što se uočava značajan napredak u trgovinskoj razmeni poslednje četiri godine, za vreme mandata odlazećeg ambasadora, njegove ekselencije Muhamada Abduha Dalimunta.

Ambasador  je izjavio da je zadovoljan napretkom u trgovinskoj razmeni u poslednje četiri godine jer je svake godine beležen rast od gotovo 20 odsto. Od 20-tak miliona dolara za obe države, 2005. do 54 miliona u 2009.

"Nešto slabija saradnja je bila je prošle godine zbog krize, ali je napredak zadovoljavajuć", istakao je Dalimant.

Sa tim se složio i predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad, Dragan Lukač koji smatra da su se stvari pokrenule sa mrtve tačke, ali da ima još prostora za saradnju.

"Interesovanje postoji, za naše oružje i municiju kao i seme za poljoprivrednu proizvodnju dok bi mi, iz Indonezije, mogli da kupujemo voće, kakao i kafu", rekao je Lukač.

Prilika za dalje unapređenje kulturne i privredne saradnje biće 15. maja, kada u posetu Srbiji dolazi delegacija privrednika i umetnika iz Indonezije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik