Prometa robe i usluga preko slobodnih zona 2009. godine oko 560 miliona evra

Bez autora
Apr 28 2010

Uspostavljanje slobodnih zona i industrijskih parkova predstavlja veliku šansu za privlačenje stranih investicija, posebno zbog značaja Koridora 10 i 7. Srbija trenutno ima slobodne zone u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu i Pirotu, a do kraja 2010. godine one će biti formirane i u Užicu, Smederevu i Nišu. Cilj slobodnih zona je da uz direktne strane investicije povećaju tehnološki nivo proizvodnje i usluga, uvećaju zaposlenost, uvoze novo znanje i savremene tehnologije, što bi se sveukupno prenelo i na okruženje. Prošle godine ukupna vrednost realizovanog prometa robe i usluga preko slobodnih zona iznosila je oko 560 miliona evra. Potrebno je da država uvede dodatne poreske olakšice, podsticajne kredite, a trebalo bi da ukine i porez na dobit i plate u slobodnim zonama, kako bi se u što većoj meri privukao strani kapital. Država mora da ponudi stranim investitorima opremljeno infrastrukturno zemljište, poreske i druge olakšice i stimulacije, što podrazumeva i bolje institucionalne odnose.

Prometa robe i usluga preko slobodnih zona 2009. godine oko 560 miliona evraUspostavljanje slobodnih zona i industrijskih parkova predstavlja veliku šansu za privlačenje stranih investicija, posebno zbog značaja Koridora 10 i 7. 

Srbija trenutno ima slobodne zone u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu i Pirotu, a do kraja 2010. godine one će biti formirane i u Užicu, Smederevu i Nišu. Cilj slobodnih zona je da uz direktne strane investicije povećaju tehnološki nivo proizvodnje i usluga, uvećaju zaposlenost, uvoze novo znanje i savremene tehnologije, što bi se sveukupno prenelo i na okruženje.

Prošle godine ukupna vrednost realizovanog prometa robe i usluga preko slobodnih zona iznosila je oko 560 miliona evra.

Potrebno je da država uvede dodatne poreske olakšice, podsticajne kredite, a trebalo bi da ukine i porez na dobit i plate u slobodnim zonama, kako bi se u što većoj meri privukao strani kapital. Država mora da ponudi stranim investitorima opremljeno infrastrukturno zemljište, poreske i druge olakšice i stimulacije, što podrazumeva i bolje institucionalne odnose.

Na svim kontinentima funkcioniše više od deset hiljada slobodnih zona, u Evropi više od 200, u Americi oko 220.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik