Prvi rezultati Zakona o zaštiti potrošača

Bez autora
Feb 09 2011

Novi Zakon o zaštiti prava potrošača potpuno je usklađen sa evropskim standardima. Time je uspostavljen pravni okvir koji građanima omogućava zaštitu kakvu imaju korisnici usluga u Evropskoj uniji. Otvaranje kol centra i četiri regionalna savetovališta, u Novom Sadu, Beogradu, Jagodini i Nišu, deo je prvih nastojanja Ministarstva da se ojača informisanje, savetovanje i rešavanje problema korisnika usluga. Predviđene su i izmene i dopune Zakona, u zavisnosti od povratnih informacija koje će pristizati od građana. Cilj je da se stvori informacioni sistem na osnovu koga će moći da se dođe do zaključka šta su to potrošački problemi koji se mogu nazvati kolektivnim, jer se veliki broj potrošača suočava s njima, i da se što pre pristupi korekciji ponašanja trgovaca. Neispravna tehnička roba, nameštaj i loš kvalitet odeće, najčešći su problemi sa kojima se građani javljaju. Ipak i njihova nedovoljna informisanost često stoji na putu uređenja te oblasti.

Prvi rezultati Zakona o zaštiti potrošačaNovi Zakon o zaštiti prava potrošača potpuno je usklađen sa evropskim standardima. Time smo uspostavili pravni okvir koji građanima omogućava zaštitu kakvu imaju korisnici usluga u Evropskoj uniji, rekla je Ljiljana Stanković, pomoćnik ministra trgovine i usluga, predstavljajući danas u Novom Sadu rezultate koje je Zakon postigao u prvih mesec dana primene.

Otvaranje kol centra i četiri regionalna savetovališta, u Novom Sadu, Beogradu, Jagodini i Nišu, deo je prvih nastojanja Ministarstva da se ojača informisanje, savetovanje i rešavanje problema korisnika usluga, naglasila je Stankovićeva i dodala da su predviđene i izmene i dopune Zakona, u zavisnosti od povratnih informacija koje će pristizati od građana.

"Trudimo se da stvorimo informacioni sistem na osnovu koga ćemo moći da dođemo do zaključka šta su to potrošački problemi koje možemo nazvati kolektivnim, veliki broj potrošača da se suočava s njima, kako bi mogli što pre da pristupimo korekciji ponašanja trgovaca, kako bismo insistirali na tome da menjaju svoje ponašanje", rekla je Stankovićeva.

Neispravna tehnička roba, nameštaj i loš kvalitet odeće, najčešći su problemi sa kojima se građani javljaju. Ipak i njihova nedovoljna informisanost često stoji na putu uređenja te oblasti.

"Primena i implementacija tog zakona jeste jedan veliki  korak, drugi korak posle samog donošenja zakona, a praćenje i kontrola sprovođenja neće biti nimalo laka, jer je sistem bio ugrožen godinama", rekao je za RTV Miloš Tomić iz Regionalne privredne komore Novi Sad.

Višestruko je skuplje pridobiti novog korisnika nego zadržati starog. Ta činjenica nateraće trgovce da u većoj meri poštuju prava potrošača. Ipak, za sveobuhvatnu primenu neophodne su i promene u institucijama sistema i pojašnjenje nejasnoća.

U narednom periodu predstoji značajan posao javne evidencije organizacija koje se bave zaštitom prava potrošača, kako bi građani znali kome mogu da se obrate i čime bi se ujedno omogućilo kvalitetnije vansudsko rešavanje sporova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik