Robna razmena Srbije i Švajcarske 68,4 miliona dolara

Bez autora
May 11 2010

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Švajcarske u prva tri meseca ove godine iznosila je 68,4 miliona dolara. Izvoz iz Srbije u prva tri meseca iznosio je 15,6 miliona dolara i veći je za za 50,7 odsto nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz smanjen za 22,4 odsto i iznosio je 52,8 miliona dolara. U 2009. godini spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosila je 268 miliona dolara i manja je za 32 odsto nego 2008. godine, a deficit na strani Srbije iznosio je 101,2 miliona dolara. Od ukupno 156 zemalja sa kojima je ostvaren spoljnotrgovinski promet u prošloj godini, Švajcarska se našla na 22. mestu po vrednosti izvoza iz Srbije, dok je po vrednosti ostvarenog uvoza Srbije bila na 24. mestu. Švajcarska spada u srednje značajne spoljnotrgovinske partnere Srbije. U 2009. godini Srbija je u Švajcarsku najviše izvozila struju, goriva i maziva, pumpe za tečnosti, delove pumpi, proizvode od legiranog aluminijuma, smrznuto voće, ploče, limove, trake u koturovima od rafinisanog bakra, obrađeno srebro i žicu od rafinisanog bakra.

Robna razmena Srbije i Švajcarske 68,4 miliona dolaraSpoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Švajcarske u prva tri meseca ove godine iznosila je 68,4 miliona dolara, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Izvoz iz Srbije u prva tri meseca iznosio je 15,6 miliona dolara i veći je za za 50,7 odsto nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz smanjen za 22,4 odsto i iznosio je 52,8 miliona dolara.

U 2009. godini spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosila je 268 miliona dolara i manja je za 32 odsto nego 2008. godine, a deficit na strani Srbije iznosio je 101,2 miliona dolara.

Od ukupno 156 zemalja sa kojima je ostvaren spoljnotrgovinski promet u prošloj godini,  Švajcarska se našla na 22. mestu po vrednosti izvoza iz Srbije, dok je po vrednosti ostvarenog uvoza Srbije bila na 24. mestu.

Kako je ocenjeno, Švajcarska spada u srednje značajne spoljnotrgovinske partnere Srbije.

U 2009. godini Srbija je u Švajcarsku najviše izvozila struju, goriva i maziva, pumpe za tečnosti, delove pumpi, proizvode od legiranog aluminijuma, smrznuto voće, ploče, limove, trake u koturovima od rafinisanog bakra, obrađeno srebro i žicu od rafinisanog bakra.

S druge strane, Srbija je iz Švajcarske najviše uvozila lekove, antiserume, tečni butan, sredstva za zaštitu bilja, štamparsku boju, mašine za mlinarsku industriju i struju.

Kako se navodi, najveće izvozne mogućnosti ima poljoprivreda, tekstilna, metalna, prehrambena, mašinska industrija i turizam.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik