Šećera će biti dovoljno, ali cena neizvesna

Bez autora
Sep 05 2011

Iako su ove godine površine pod repom za oko 15 odsto manje, a očekivani rod čak za petinu tanji nego lane, ne očekuju se značajnije nestašice šećera, a ukoliko koje kilo i zafali do naredne kampanje, to se lako može nadoknaditi uvozom.Zvaničnici i proizvođači u ovom trenutku ne predviđaju ni poskupljenje te namirnice, bez obzira na činjenicu da je otkupna cena repe dostigla gotovo 450 evra po toni, što je za oko 35 odsto više nego što su šećerane plaćale prošle godine.

Šećera će biti dovoljno, ali cena neizvesnaIako su ove godine površine pod repom za oko 15 odsto manje, a očekivani rod čak za petinu tanji nego lane, ne očekuju se značajnije nestašice šećera, a ukoliko koje kilo i zafali do naredne kampanje, to se lako može nadoknaditi uvozom.

Zvaničnici i proizvođači u ovom trenutku ne predviđaju ni poskupljenje te namirnice, bez obzira na činjenicu da je otkupna cena repe dostigla gotovo 450 evra po toni, što je za oko 35 odsto više nego što su šećerane plaćale prošle godine.

Da li će tako ostati do sledeće kampanje, odlučivaće više svetsko nego domaće tržište, tvrde stručnjaci. U kampanju otkupa i prerade repe, koja je ove godine krenula desetak dana ranije, ušlo je svih šest domaćih šećerana, a u Ministarstvu poljoprivrede ističu da se svakodnevno prate i kontrolišu otkupna mesta i da nikakvih nepravilnosti nije bilo.

- I žabaljska šećerana juče od 12 sati nalazi se u kampanji, do 9. septembra završićemo prijem repe a rezanje dan kasnije i očekujemo da će do sredine decembra biti završena prerada ovogodišnjeg roda. Mi nismo imali potrebe da ranije krenemo u otkup, jer smo prilično sigurni u svoje proizvođače, ne plašimo se da će repu predati drugoj fabrici. Ali problem nekim šećeranama može da bude to što se deo ratara, naročito iz pograničnih područja, odlučio da svoju robu preda hrvatskim fabrikama, jer njihova vlada dodeljuje stimulacije od 500 evra po hektaru za rod predat sa te površine, ili u proseku 10 evra za tonu. Mi sa tom cenom ne možemo da se nosimo - kaže za Danas Željko Kovačević, direktor šećerane Šajkaška iz Žabalja.

On dodaje da su šećerane u vlasništvu grčke državne kompanije Helenik šugar, Šajkaška i Crvenka, izašle sa otkupnom cenom od 4,3 dinara za kilogram slatkog korena, ali da se konačan obračun vrši na osnovu procene šećera u repi, pa se za sve količine koje prelaze prosečnih 16 odsto digestije, i plaća viša cena. I šećerane iz Vrbasa, Kovačice i Pećinaca, kojima upravlja Sunoko, zajednička firma domaćeg MK komerca i većinskog nemačkog Nordcukera, ponudila je slične cene, dok je u početku kampanje italijanski vlasnik TE-TO Senta, ponudio više otkupne cene ali je već najavljeno da će ih sniziti za koji dinar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik