Seminari o zaštiti konkurencije

Bez autora
Nov 06 2013

Pomoćnik ministra za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača Ljiljana Stanković, otvarajući danas u Klubu poslanika u Beogradu, seminar o zaštiti konkurencije, rekla je da zaštita konkurencije znači snažno prisustvo države na tržištu, ali podrazumeva njenu potpuno novu ulogu.To je prvi od ukupno pet iz oblasti zaštite konkurencije koji Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija organizuje u saradnji sa Projektom IPA 2011 “Jačanje konkurencije u Srbiji” finansiranog od strane EU.

Seminari o zaštiti konkurencijePomoćnik ministra za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača Ljiljana Stanković, otvarajući danas u Klubu poslanika u Beogradu, seminar o zaštiti konkurencije, rekla je da zaštita konkurencije znači snažno prisustvo države na tržištu, ali podrazumeva njenu potpuno novu ulogu.

To je prvi od ukupno pet iz oblasti zaštite konkurencije koji Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija organizyje u saradnji sa Projektom IPA 2011 “Jačanje konkurencije u Srbiji” finansiranog od strane EU.

Ona je istakla da su efikasna nezavisna tela za zaštitu konkurencije i efikasno pravosuđe komplementarni sa nivoom tržišnih sloboda i dodala da što su sudovi po tom pitanju efikasniji to je sve više slobode konkurencije.

Stanković je zaključila da je zadatak moderne države da razvija mehanizme praćenja tržišta i reagovanja na nedozvoljena ponašanja učesnika koja narušavaju konkurentsku utakmicu, bilo da se radi o borbi protiv snažne pozicije na tržištu, nedozvoljenih sporazuma, nelojalne konkurencije među trgovcima ili nepoštenog poslovanja i nepoštenih ugovornih odredaba trgovaca usmerenih prema potrošaču.

Prvog dana predavanje je održao međunarodni ekspert na polju zaštite konkurencije Andrej Plahutnik.
Seminari iz oblasti zaštite konkurencije imaju za cilj upoznavanje učesnika sa politikom zaštite konkurencije, pravnim okvirom u Srbiji i EU u ovoj oblasti i uticajem povrede konkurencije na potrošače, a teme su sledeće:
- Politika i pravo konkrencije, 6. novembar 2013. godine;
- Pravila konkurencije u trgovini, 13. novembar 2013. godine;
- Efikasna konkurencija i potrošači, 26. novembar 2013. godine;
- Konkurencija i javne nabavke, 4. decembar 2013. godine i
- Konkurencija u telekomunikacijama, 18. decembar 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik