U čašama i na tanjirima u ugostiteljskim objektima u RS serviraju se razne delikatese i namirnice iz uvoza, dok su daleko kvalitetniji domaći proizvodi u njihovoj sjeni ili se uopšte ne iznose na sto. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac tvrdi da veliki broj domaćih ugostitelja hrli ka uvoznim namirnicama lošeg kvaliteta. Nabavljaju, kaže, jeftinu hranu i piće iz uvoza, a to nije dobar potez ni za njihovo poslovanje, ali ni za RS. Loša hrana ostavlja loš imidž. I o nama kao proizvođačima, ali i o cijeloj RS i BiH.
U čašama i na tanjirima u ugostiteljskim objektima u RS serviraju se razne delikatese i namirnice iz uvoza, dok su daleko kvalitetniji domaći proizvodi u njihovoj sjeni ili se uopšte ne iznose na sto.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac tvrdi da veliki broj domaćih ugostitelja hrli ka uvoznim namirnicama lošeg kvaliteta. Nabavljaju, kaže, jeftinu hranu i piće iz uvoza, a to nije dobar potez ni za njihovo poslovanje, ali ni za RS.
- Loša hrana ostavlja loš imidž. I o nama kao proizvođačima, ali i o cijeloj RS i BiH. Mnogi turisti koji dođu žele da jedu domaću hranu, pa se razočaraju ako budu prevareni i dobijaju uvezeni proizvod - kaže Usorac.
Da mnogi restorani i kafići rijetko vode brigu o porijeklu proizvoda, Usorac kao primjer navodi mlijeko za kafu.
- Veoma rijetko ćete naići na mala pakovanja domaćeg mlijeka za kafu u našim ugostiteljskim objektima. A da ne govorim o nekim drugim i krupnijim proizvodima - kaže on.
Prema njegovim riječima, uvozni lobiji trgovcima i ugostiteljima nude i proviziju za prodatu robu.
- Jedini način da zaustavimo taj nekontrolisan uvoz jeftine i nekvalitetne hrane iz uvoza je uvođenje adekvatne zakonske regulative. Ništa drugo neće nam pomoći osim države i zakona koji će biti sprovođen, a ne samo mrtvo slovo na papiru - dodao je Usorac.
Sa druge strane, predsjednik Sekcije ugostitelja pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Banjaluka Željko Popović kaže da postoje mnogi restorani u RS koji služe domaću hranu i piće i da se situacija kada je riječ o tom pitanju popravlja.
- Većina hrane i pića koju nudimo gostima je od domaćih dobavljača, pa čak i na tendama u baštama reklamiramo naše pivo i sokove - ističe Popović.
Ipak, prostora za više i bolje, kako smatra on, uvijek ima.
- Zastupljenost domaćih proizvoda treba biti i postati prioritet svim ugostiteljima - dodao je Popović.
Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da cilj svih ugostitelja i trgovaca treba da bude ponuda što većeg broja domaćih proizvoda.
- Sigurno je da imamo dovoljno kvalitetnu domaću hranu koju možemo ponuditi strancima, privući njihovu pažnju i samim tim predstaviti se u najboljem svjetlu - kazao je Blagojević.
Dodao je da uvozna hrana nikada po kvalitetu ne može parirati domaćim proizvodima.
"Naše je bolje"
Vladimir Blagojević kaže da Privredna komora RS projekat "Naše je bolje" sprovodi već sedmu godinu zaredom širom RS i da je njegova realizacija donijela niz pozitivnih rezultata.
- Ipak, promjena svijesti stanovništva da kupuje domaće je dugotrajan proces i na tome neprekidno moramo raditi - istakao je Blagojević.